serpiDirecţia de Sănătate Publică Arad va solicita Ministerului Sănătăţii în cursul zilei de luni, 15 aprilie, ser antiviperin. Chiar dacă judeţul nostru nu este cunoscut pentru frecvenţa muşcăturilor de viperă, asta nu înseamnă că nu au existat victime. În cursul anului trecut, un bărbat din Ilteu, localitate situată la graniţa cu judeţul Hunedoara, a ajuns de urgenţă la spital după ce a fost muşcat de o viperă. Totodată herpetologii atrag atenţia asupra faptului că şerpii devin activi în această perioadă a anului. Conform acestora, vipere au fost sesizate în judeţul nostru de la Păuliş înspre Deva.
Viperele atacă în general doar dacă sunt sâcâite şi se simt ameninţate, muşcătura reprezentând un mijloc de apărare. Majoritatea victimelor sunt muşcate de vipere pentru că le-au călcat din neatenţie.
Durerea acută, umflarea zonei afectate, una sau două urme de înţepătură, semiconştienţa, senzaţia de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale reprezintă semne ale muşcăturii de viperă.
În cazul muşcăturilor, medicii recomandă victimelor să nu facă mişcări şi să nu se agite. În caz contrar, ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator. Să pună o legătură elastică tip garou între rană şi inimă (pentru încetinirea răspândirii veninului) şi să mute garoul dinspre rană spre inimă din zece în zece minute, prevenind astfel cangrena.
Dacă victima prezintă leziuni, nu trebuie să folosească cavitatea orală pentru a suge veninul, riscând propria otrăvire. Rana se poate stoarce, însă deficitul acestei metode este că intensifică circulaţia sangvină în zonă.
De asemenea, încercaţi să ţineţi minte cum arată şarpele. Dacă aveţi o cameră foto la îndemână, puteţi chiar să îi faceţi o poză. Acest lucru e necesar pentru a-l descrie personalului medical, ajutându-l să hotărască dacă şi de ce fel de ser antivenin aveţi nevoie.

Recomandările redacției