Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a demisionat din conducerea publicaţiei online de dezvăluiri, dar va rămâne în echipa editorială, informează Agerpres. Noul redactor-şef al WikiLeaks devine ziaristul islandez de investigaţii Kristinn Hrafnsson.
Australianul de 47 ani care a fondat în 2006 siteul de dezvăluiri a transmis că nu mai poate asigura managementul acestuia în condiţiile în care de şase luni este izolat la ambasada Ecuadorului din Londra şi singura sa cale de comunicare cu exteriorul este prin intermediul avocatului său. Guvernul ecuadorian a decis cu şase luni în urmă să nu-i mai permită lui Assange să comunice cu exteriorul şi a limitat vizitele echipei sale juridice.
Assange s-a refugiat în reprezentanţa diplomatică ecuadoriană în urmă cu şase ani, pentru a evita să fie extrădat, initial în Suedia, unde era acuzat de viol, dosar care a fost clasat. În prezent el se teme să iasă din ambasadă şi că va fi arestat, apoi extrădat în Statele Unite.
Kristinn Hrafnsson (56 de ani), a transmis la rândul său că salută „responsabilitatea de a asigura continuarea importantei activităţi bazate pe idealurile WikiLeaks”, deşi condamnă „tratamentul aplicat lui Assange”, care l-a condus spre acest rol.
Fondatorul WikiLeaks a renunţat la azil cu câteva zile înainte ca autorităţile de la Quito să îi acorde cetăţenia ecuadoriană pe 12 decembrie, apoi să încerce să îl numească diplomat pentru a putea continua să trăiască la ambasada de la Londra, iar ulterior să meargă la Moscova.

Recomandările redacției