Demonizarea lui Dan Barna în preajma campaniei electorale a avut ca scop împiedicarea accederii lui în turul doi al prezidenţialelor, pentru ca Iohannis să o aibă ca adversar pe Viorica Dăncilă. Imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor, USR-istul Cristian Ghinea a acuzat Sistemul că a orchestrat campania împotriva lui Dan Barna: „Am sperat și am luptat până în ultimul moment. Azi Sistemul a fost mai tare. Dar schimbarea și modernizarea României este un maraton, nu un sprint. Vă invit să veniți și mai mulți alături de noi, așa vom reuși. În trei ani am construit împreuna de la zero o mișcare care i-a facut să tremure. Vom construi de aici. Mai departe“.
Speriat de posibilele consecinţe ale acestei declaraţii, Dan Barna s-a grăbit să îl contrazică pe Ghinea, susţinând că acesta nu s-a referit la statul paralel, ci la la sistemul PSD. Tot în mare grabă, el a precizat că alianţa USR-PLUS îl va susţine în turul doi pe Iohannis, pentru ca nu cumva Sistemul să creadă că ar putea face un târg cu PSD. Cu certitudine, ştie şi Barna că înlăturarea sa din cursa prezidenţială nu este singurul preţ pentru stoparea unor posibile dosare penale la adresa sa, ci va trebui inclusiv să accepte eliminarea sa din prim-planul mişcării pluseriste, în favoarea lui Cioloş. „Nu e nicio surpriză dacă spunem că în aceste condiții sus­ținerea noastră va merge spre Klaus Iohannis. Sper să avem ocazia să avem în perioada următoare tocmai pentru a discuta și clarifica această susținere, să avem o discuție cu dl Klaus Iohannis pentru a ne asigura că proiectul politic pe care îl susține este aliniat cu principalele obiective pe care le avem și noi și că putem da acest semnal de capaci­tate de colaborare între proiectul pe care îl susține dl Iohannis și proiectul pe care îl susținem noi”, a spus Dacian Cioloș.
Mai pe româneşte, Julien îl somează pe Iohannis să includă în proiectul său politic, nu cel oficial, ci cel subteran, instalarea lui cât mai grabnică în fruntea oştirii haşta­giste. De la bun început planul lui Cioloş a fost să ajungă în situaţia de a guverna, împreună cu PNL, primul pas fiind o alianţă forţată cu USR, urmând ca aceasta să se transforme în fuziune, iar el să devină preşedintele noului partid. Adică, acel partid care va negocia cu PNL, pe picior de egalitate, măcar o coaliţie de guvernare, dacă nu o alianţă politică de tipul alianţei DA.
Lucrurile se precipită, mai este doar un an până la alegerile parlamentare, iar la ora acestora alianţa trebuie să funcţio­neze din plin, cu el la pupitru, pentru a putea fi instalat premier al adevăratului guvern al lui Iohannis. Mai exact, al Bruxe­lles-ului, care l-a mai paraşutat odată pe Julien la Palatul Victoria. Oricum am lua-o, putem spune că Dan Barna este pe făraş, iar singura sa preocupare va fi aceea de a-şi salva pielea, făcând un pas în spate şi punând batista pe ţambal, aşa cum a făcut-o şi la instalarea Guvernului Ludovic Orban.

Recomandările redacției