Vremea de a ne da naturii îna­poi a sosit și ea (plutind parcă pe versurile lui Adrian Păunescu), iar toamna vine galopând dinspre munte, gata să ne îmbrățișeze și să ne îmbete cu melancolii.
Ca și în anii precedenți, tabăra de copii și tineret de la Căsoaia a găzduit și anul acesta, între 14 și 16 septembrie, Zilele Muntelui. A fost anul acesta cea de-a IX-a ediție, în care iubitorii de munte și drumeții s-au putut bucura de un sfârșit de săptămână magic: au avut loc concursuri de orientare turistică și cățărare, de tir cu arcul și demonstrații de autoapărare. La finalul fiecărei zile au fost prezentate filme cu tematică montană realizate de membrii organizatori și invitații din anii trecuți. Sâmbătă seara, la finele activităților cu tematică montană, participanții „au gustat” din ceaunul oferit de organizatori.
Zsolt Török, membru al asociației Explorer, cel mai renumit alpinist arădean, cu realizări majore în cei mai dificili munți ai lumii, a fost și el prezent la eveniment, încercând să dezvăluie, prin poveștile lui, bucuria și fascinația cu care pășește pas cu pas pe munți, fiind un exemplu de virtute și curaj, dar și un stimulent pentru cei din jurul lui de a se întrece cu propriile temeri și a nu se da bătuți „până în vârf”.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Explorer Arad și Centrul Zonal Ecologic Arad, în cola­borare cu Club Condor Arad, Pro- ­mountain Arad, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo și Centrul Cultural Județean Arad.
Prima ediție s-a întâmplat în anul 2009, la Moneasa. În 2010 organizarea a fost întreruptă datorită unei expediții în Kazahstan, însă din 2011 manifestarea a fost reluată și continuă anual, până în prezent, la Căsoaia. Este de remarcat că Zilele Muntelui de la Căsoaia este una din puținele manifestări cu tematică montană din România care a rezistat în timp, spre lauda orga­nizatorilor, a finanțatorilor și a publicului iubitor de munte.
Daniela Onaga

Recomandările redacției