proiectJudețele Arad, din România, și Csongrad, din Ungaria, vor beneficia fiecare de un Centru de Informare şi Educare în Protecţia Mediului, cu o titulatură sugestivă: „Green House”. Cele două centre se vor construi la Căsoaia, respectiv Mako, prin Programului de Cooperare Transfrontalieră, intregul proiect având valoarea de aproape 510.000 de euro. Partenerii maghiari din proiect au finalizat recent lucrările de construcție a propriei „Case Verzi”, inaugurarea oficială a acesteia făcându-se vineri, în prezenţa directorului Centrului Cultural Judetean Arad, Ana Maria Dragos.

Despre proiectul care se adresează cu precădere tinerilor din cele două țări au vorbit Ana Maria Dragoș, directoarea Centrului Cultural Județean Arad, și Buzas Peter, primarul orașului Mako.

Proiectul Green House (Casa Verde) prevede înfiinţarea unui centru educaţional modern în care să se desfăşoare acţiuni de educaţie ecologică, păstrare şi promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale comune specifice comunităţilor din împrejurimile Aradului, partenerul român şi ale oraşului Mako, partenerul maghiar din proiect.

Centrul de Informare şi Educare în Protecţia Mediului va asigura o infrastructură modernă, amenajată conform standardelor europene, în care se vor putea desfăşura activităţi diverse din domeniul educaţiei ecologice şi protecţiei mediului, de la cursuri şi conferinţe până la expoziţii tematice şi ateliere de lucru. Prin proiect se urmăreşte dezvoltarea interesului pentru meştesugurile tradiţionale practicate în zonă, cu accent pe reafirmarea şi confirmarea caracterului comun al comunităţilor locale din cele două ţări. În centru se vor ţine cursuri de educaţie ecologică, dezbateri, instruiri de supravieţuire în natură şi prezentări pe tema tradiţiilor locale precum olăritul, ţesutul la război, împletitul nuielelor şi pictura pe lemn.

Recomandările redacției