Alpinistul clujean Radu Albu este acuzat de familia regretatului Zsolt Torok că se foloseşte de numele acestuia în campaniile sale, lăsând să se înţeleagă că scopul clujeanului este acela de a-şi înlesni în acest fel deschiderea a cât mai multor uşi către sponsorizări. Este de ştiut faptul că sponsorizările sunt esenţiale în campaniile de căţărări ale alpiniştilor.

În postarea sa de pe Facebook, Minerva Vincze,  mama copilului lui Torok şi totodată prima sa soţie, scrie că „având în vedere faptul că se insistă în asocierea imaginii lui Zsolt Torok cu o anumită acțiune așa zisă în memoria lui, se pare că e nevoie să facem următoarele precizări:

* În legătură cu această asociere nu s-a cerut acordul niciunuia dintre membrii familiei lui Zsolt Torok, familie compusă din fiul lui, David Torok – reprezentat prin mama lui, Minerva Vincze; soția, Laura Torok și mama, Ileana Torok.

* Echipa pentru Expediția NUPTSE 2019 era formată din Zsolt Torok și Romeo Popa. Atât. Într-adevăr, acest individ l-a contactat pe Zsolt în legătură cu această expediție, însă a fost REFUZAT. Acest lucru e confirmat de familie și de mai mulți prieteni și alpiniști din anturajul lui Zsolt.

Ne pare rău și suntem profund indignați de faptul că e nevoie să facem astfel de precizări în legătură cu Zsolt.

Apreciem și recunoaștem intenția bună și integră, făcută în spiritul susținut și de Zsolt, cel de bun simț și “fair play”. Iar această acțiunea a lui Radu Albu nu e făcută în acest spirit.

Este legal, normal și firesc, ca pentru orice acțiune care implică imaginea și numele lui Zsolt Torok, să se ceară acordul scris al familiei, moștenitorii numelui lui Zsolt Torok. Sperăm ca pe viitor să se evite astfel de confuzii și asocieri“.

În acelaşi timp, în ziarele locale din Cluj, campania lui Albu este foarte bine mediatizată: „Veşti bune din Himalaya, alpinistul clujean Radu Albu a reușit o ascensiune solitară, fără oxigen suplimentar sau ajutorul sherpasilor nepalezi, pe muntele Ama Dablam (6856m) din Himalaya numit de către revista National Geographic «Cel mai frumos munte al lumii».

Ascensiunea a presupus parcurgerea unui traseu extrem de tehnic, muchiile verticale ale acestui munte fiind recunoscute de către alpiniști pentru complexitatea lor.

Întreaga expediție a fost cu atât mai dificilă cu cât s-a derulat pe o vreme foarte rea, cu ninsori abundente și vânt puternic de peste 70 km/h.

Această ascensiune solitară este dedicată de Radu Albu memoriei prietenului său, faimosul alpinist român Zsolt Torok, care a decedat pe 14 august în urma unei căderi de mai bine de 20 de metri sub vârful Negoiu din Munţii Făgăraşi. Radu Albu, împreună cu Zsolt Torok şi un alt alpinist român urmau să călătorească împreună în Nepal la sfârşitul lunii septembrie pentru o expediţie în care îşi doreau să urce pe o rută nouă, faţa de sud vest a muntelui Nuptse 7.861m, situat în vecinătatea imediată a muntelui Everest.

Din cauza morţii lui Zsolt Torok, această expediţie a fost anulată, iar alpinistul Radu Albu a decis să urce renumitul munte Himalayan  Ama Dablam singur, fără a folosi oxigen suplimentar, sau ajutorul sherpasilor nepalezi. Radu Albu a dus cu el pe vârful muntelui Ama Dablam 6.856m un steag cu fotografia prietenului său Zsolt Torok, care va fi arborat acolo pentru totdeauna“, scrie stiridecluj.ro.

Recomandările redacției