Picture 046 Picture 041 Picture 039 Picture 038 Picture 035 Picture 032 Picture 024 Picture 019 Picture 007Așezată într-un peisaj deosebit, frumoasa comună Chisindia a început să se trezească parcă la viață, mai ales în ultima vreme după amplele lucrări de modernizare de aici.
În discuția purtată recent cu Ionel Pașca primarul comunei Chisindia – aflat la al doilea mandat, am atins și acest subiect. Comuna are trei sate: Chisindia (centru de comună), Păiușeni și Văsoaia.
– Domnule primar, descrieți-ne cum a fost anul 2014 pentru dumneavoastră?
– Pentru mine, pentru comunitatea noastră anul 2014 a fost un an foarte bun; și va fi și acest an. Ce am făcut eu în anul 2014, alții nu au făcut de când este comuna Chisindia. Eu am primit și fonduri europene, după multe zbateri și mulți ani de așteptare… Și câte drumuri am făcut, numai eu știu și Dumnezeu. Comuna noastră a beneficiat de finanțare pe Măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro, adică aproximativ 110 miliarde lei vechi. Cu aceste finanțări s-au derulat lucrările pentru cele două drumuri comunale Chisindia-Păiușeni și Chisindia-Văsoaia, în lungime totală de 21 kilometri.
Tot în cadrul acestei investiții se mai construiește în Chisindia și o grădiniță modernă cu program normal – lucrare începută în 2014 și continuată în acest an. O altă lucrare importantă începută în 2014 și care continuă în 2015 este o sală multifuncțională care va fi utilizată ca și Casă de Nunți; investiția se va ridica la 11,5 miliarde lei vechi. La început numai eu am crezut în proiectele mele și am fost convins că vor moderniza comuna și pot spune că eu ce mi-am propus am realizat și, conform vorbei din bătrâni, ce-i făcut e bun făcut.
– Revenind la anul 2015, la ce faceți referire când spuneți că este un an promițător pentru dumneavoastră?
– În primul rând vreau să spun că vom continua ceea ce s-a început în 2014 iar în acest an vom începe lucrările la aducțiunea de apă potabilă în comună. Deja s-a ținut lici­tația pentru executarea acestui proiect. În curând comisia va stabili firma câștigătoare, urmând celelalte proceduri legale. Investiția are o valoare de circa 33 miliarde lei vechi; de aducțiune va beneficia Chisindia. Tot în această perioadă, prin GAL Valea Superioară Crișul Alb, vom avea finanțare pentru achiziționarea unui buldoexcavator, cu toată gama de accesorii necesare pentru a executa diverse lucrări; este de o mare utilitate pentru comunitatea noastră.
– Spuneți-ne, atunci, cum apreciați bugetul pe anul acesta?
– Eu stau foarte bine cu bugetul, sunt mulțumit de bugetul pe care     l-am primit pe 2015. Și noi, comunele mai sărace avem dreptul la civilizație, deși eu oricum am atras o serie de fonduri europene. Dacă mai rămân bani de la Buget – sau poate la o rectificare  viitoare de buget – vom continua și cu amenajarea trotuarelor în Chisindia.
De asemenea, vreau să fac reabilitarea Școlii Generale din Chisindia – interior și exterior, reabilitarea Căminului Cultural din Păiușeni precum și un pod în Chisindia, peste Valea Păiușeniului. Vom mai face un proiect prin GAL pentru modernizarea drumurilor agricole din comună dar trebuie să continuăm cu realizarea de proiecte pentru atragerea de bani europeni nerambursabili pentru că altfel… „murim“; nu ne mai dă nimeni bani.
– Cum stați cu pregătirile în întâmpinarea Sărbătorilor Pascale?
– Firește că ne preocupăm și de aceste lucruri, ca în fiecare an. Însă vreau să fac un apel și către cetățenii comunei Chisindia să insiste și dânșii pentru finalizarea curățeniei în fața propriilor gospodării. Vorbesc de igienizarea pomilor, de     văruirea lor dar și de curățarea șan­țurilor de scurgere din fața caselor. Sătenii știu și fac aceste lucruri fără să le spună cineva, este o tradiție în a face curățenie înainte de sărbători, eu doar le mai aduc aminte. În încheiere, celor ce-și sărbătoresc onomastica de Florii le urez „La mulți ani!“ și  tuturor locuitorilor comunei le doresc Sărbători fericite!
Opiniile oamenilor
Unii localnici întâlniți în cale ne-au spus părerile lor despre activitatea edilului și despre lucrările din comună. Bunăoară doi dintre ei – B.G. și T.L. de 68 și 71 de ani, din Chisindia – ne-au spus, comple­tându-se unul pe celălat: „dacă ați fi fost în comună cu ani în urmă ați fi uimit de diferență; oricum n-are rost să vă spunem noi că se vede pe teren. La noi a făcut 2 km de asfalt – în cea din vale care merge la pădure către Hurez; Cămin Cultural nou și dotat; zona centrală din fața Primăriei e modernizată: totul e pavat, cu spații verzi, cu tuia și trandafiri plantați; pentru tineret și copii a făcut un teren de sport modern; apoi drumul de la Văsoaia și Pă­iușeni e asfaltat. Nimeni nu s-a gândit că va fi asfaltat drumul la Văsoaia. Nimeni altul nu putea face așa ceva, numai că ne-au mințit de la un mandat la altul. Oamenii îl vor vota pe omul ăsta de câte ori va candida că a dovedit că e alături de noi“.

Recomandările redacției