Nu doar Aradul este sufocat de gunoaie, problemă care trenează de prea mult timp. Aceeași situație o sesizează și arădenii din județ, stupefiați de felul în care arată localitățile. La Ineu, mormane de gunoaie zac pe marginea drumului, acestea părând să nu fie ridicate de mult. Locu­itorii spun că astfel de probleme cu gunoiul, atât de grave, nu au fost decât anul acesta.
În imagine se poate vedea că mormanele de gunoaie sunt chiar lângă cimitirul din Ineu. „Ne străduim să ținem curățenie, aca­să, fiecare în gospodăria lui, în grădină. Ne străduim să ținem curățenie unde sunt înmormân­tați cei dragi, un loc care pur și simplu e întinat de gunoaiele de lângă. Anii trecuți nu era ca acum. Nu ajungeau să se strân­gă munți de gunoaie, ca acum. Ne-a ajuns și facem reclamații“, spune Rodica P, o femeie din Ineu.
Și în alte zone din Ineu, zac mormane de deșeuri menajere, chiar dacă rondourile cu flori sunt la locul lor.
După cum se știe, în Arad a fost derulat proiectul „Sistem de management integrat al deșeu­-rilor solide în județul Arad”, a cărui valoare se ridica la 30 de milioane de euro și care a beneficiat de finanțare europeană. Acest proiect, intens mediatizat este cunoscut la nivel de populație.
Prin proiect au fost construite șase stații moderne de sortare, compostare sau transfer în Arad, Chișineu-Criș, Ineu, Sebiș, Bârzava și Mocrea.
De implementarea programului de colectare a deșeurilor se ocupă Retim Ecologic Service.
Se știe că există mai mulți factori și aspecte care au generat problema gunoaielor, la nivel de Arad. Rata de contractare pentru agenții economici a fost de la început o problemă, dar managementul defectuos al operatorului Retim a continuat să fie principala cauză.
La nivel de Arad – municipiu, în aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică Arad a solicitat municipalităţii să demareze acţiuni de dezinsecţie şi deratizare.

Recomandările redacției