judeteanÎncălzirea şi climatizarea Spitalului Judeţean este următoarea investiţie prioritară pentru care administraţia jude­ţeană ar urma să facă demersuri în această primăvară. În toamna anului trecut, Consiliul Judeţean a aprobat mai multe proiecte pentru modernizarea spitalului, printre acestea numărându-se şi lucrările de asigurare a climatizării.
Două dintre proiectele de investiţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, aprobate anul trecut de consilierii judeţeni se referă la climatizarea corpului principal de clădire, a corpului de legătură şi a clădirii policlinicii unităţii spitaliceşti. Instalaţiile de încălzire existente nu corespund cerinţelor de ordin tehnic şi sanitar de tratare a aerului, astfel că reabilitarea sistemului este o necesitate.
Doar aceste lucrări de climatizare au fost evaluate la peste 5,5 milioane de lei, bani ce ar urma să fie alocaţi de Consiliul Judeţean, în lipsa altei surse de finanţare, cum ar fi Ministerul Sănătăţii. Pentru aceste investiţii, administraţia a alocat deja fonduri anul trecut.
Încălzire şi climatizare corp prin­cipal de clădire ar urma să coste 3.136.000 de lei, iar CJA a alocat deja în 2012 fonduri în valoare de 1,2 mili­oane de lei. „Realizarea acestui obiectiv de investiţii este necesară ca ur­- mare a evaluării deficienţelor vechiu­lui sistem de încălzire şi climatizare, iar finalizarea lucrării va avea efecte po­zitive asupra confortului termic, influenţând pozitiv şi nivelul cheltuie­lilor de întreţinere în sensul diminuării lor“ s-a menţionat într-o expundere a administraţiei judeţene. Clădirea policlinicii ar urma să fie supusă şi lucră­rilor de reabilitare termică, lucrări care ar urma să coste administraţia alte peste 2,77 milioane de lei.
Astfel, la Judeţean ar urma să fie realizată o instalaţie de climatizare a aerului, cu centrală de tratare pentru filtrare, încălzire, răcire, umidificare, uscarea aerului și recuperare de căldură. Acest sistem ar urma să includă grinzi de răcire pentru distribuția aerului pentru saloane și săli de așteptare, ventiloconvertoare şi tavane cu flux de aer laminar pentru săli de intervenţie. Investiţiile ar urma să fie terminate în maxim şase luni de la demarare.
Pentru că încă se lucrează la împărţirea banilor din buget nu a fost avansată o dată de semnare a contractului pentru aceste lucrări. După aprobarea bugetului, cel mai probabil spre finalul acestei luni, se va şti când încep aceste lucrări la Spitalul Judeţean. Bu­ge­tul de venituri şi cheltuieli al judeţului urmează să fie scos la transparenţă, pentru o perioadă de 20 de zile.

Recomandările redacției