După Convenţia Naţională de la sfârşitul săptămânii trecute, PD-L a ajuns la o adevărată răscruce de vânturi. Dacă democrat-liberalii din tabăra Elenei Udrea vor da curs mesajului venit de la preşedintele Băsescu, care
şi-a luat adio de la partidul lui de suflet, soarta formaţiunii va fi pecetluită. Un partid care şi aşa nu stă bine în sondaje şi se mai şi rupe, nu va avea nicio şansă la viitoarele alegeri, fie că sunt ele europarlamentare sau prezidenţiale. Cum nu va avea nicio şansă nici partidul format de nemulţumiţi. Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Noua Republică a lui Mihai Neamţu sunt exemple grăitoare cu privire la rezultatele pe care le pot avea partidele încropite pe genunchi, care nu au o bază solidă în teritoriu şi nici notorietate, deşi au câţiva lideri cunoscuţi. Iar „nou” înfiinţata alianţă DA are tot atâtea şanse de reuşită câte şanse mai are PNŢCD-ul să ajungă singur la guvernare.
Mai trebuie spus că noua formaţiune girată de la Cotroceni nu va avea deocamdată o bază în teritoriu, pentru că primarilor din tabăra Udrea nu le va conveni să-şi piardă mandatul dacă pleacă de bunăvoie din partid. Ceea ce este şi mai grav, scindarea PD-L va lăsa Parlamentul fără o opoziţie cât de cât viabilă, iar USL-ul se va întări nepermis de mult pentru un stat democratic.
O apropiere între democrat-liberalii conduşi de Vasile Blaga şi PNL este de aşteptat într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, în funcţie de modul în care decurg lucrurile în USL. Dacă PD-L – ul va fi slăbit de plecări, o apropiere rapidă de liberali mi se pare mai probabilă, decât în situaţia în care va rămâne singura forţă credibilă din opoziţie. Cei care nu vor părăsi partidul se vor trezi că vor avea şansele mult diminuate să mai prindă un nou mandat, plus că membrii care nu vor dezerta sunt din tabăra Blaga, care s-a declarat de multă vreme ca fiind un susţinător al unei alinţe cu PNL. În schimb, dacă partidul rămâne unit, o alianţă cu liberalii este ceva mai greu de realizat, iar un PD-L mai puternic va putea să pună condiţii la negocieri.

Recomandările redacției