„Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, mirarea exclamativă arghe­ziană, ar fi fost şi chiar este un gând cum nu se poate mai potrivit pentru prima manifestare din cadrul Sărbătorilor vinului, manifestare care a început ieri cu evenimentul organizat de Consiliul Local Şiria şi primăria comunei, cu sprijinul Consiliului Jude­ţean şi al Centrului Cultural Judeţean. Manifestările au avut ca loc de desfăşurare Parcul Central din Şiria şi au fost deschise de Valentin Bot, primarul comunei.
Un sobor alcătuit din preoţii care slujesc la bisericile ortodoxe din comună au oficiat o slujbă de sfinţire a recoltei din vii, după care a urmat un bogat program folcloric cu interpreţi localnici şi invitaţi de marcă.
În interiorul acestui program, au fost sărbătorite public 11 familii care  îşi serbează în acest an nunta de aur.
A fost prezent ca invitat şi primarul comunei Păuliş, Petru Nicoară, dat fiind că relaţiile dintre două comune sunt excelente şi că seria sărbătorilor se va încheia la Păuliş.
Vorbind despre sărbătoarea propriu-zisă, despre semnificaţia podgoriei pentru Şiria, Valentin Bot s-a arătat mulţumit, fără a-şi ascunde gândul că ar putea însemna şi mai mult. „Suntem la a şasea ediţie a Sărbătorii vinului la Şiria şi vrem ca evenimentul să devină tra­diţie, aşa cum viţa de vie şi vinul sunt o tradiţie multiseculară a acestui loc. Vremurile s-au schimbat, la fel şi podgoria. Comparativ cu ce era podgoria Şiriei înainte de 1989, acum se află cam la 80%, dar procentul urcă constant, ponderea producţiei vitivinicole în economia locală fiind de aproape 30%. Avem toate premi­zele de creştere a suprafeţelor cultivate cu viţă de vie şi sprijinim această tendinţă”, a spus primarul Valentin Bot.

Recomandările redacției