omagiuLocuitori ai localităţii Turnu, oficialităţi al zonei, preoţi şi foşti elevi au omagiat amintirea profesorului Traian Popovici, o importantă personalitate culturală, civică şi didactică, care şi-a lăsat amprenta asupra vieţii culturale a comunităţii. În data de duminică, 26 mai, în prezenţa primarului oraşului Pecica, Petru Antal, a viceprimarului Miodrag Stanoiov şi a altor oficialităţi, s-a desfăşurat la Turnu, un eveniment important pentru comunitatea locală, intitulat „Omagiu lui Traian Popovici”. În procesul de rememorare a valorilor satului, organizatorii, coordonaţi de inginer Dorina Lica, au evocat personalitatea dascălului Traian Popovici. Acesta a trecut în nefiinţă în anul 1985.
Profesorul Popovici a fost director la şcoala din Turnu intre 1927 -1951, a fost învăţător şi îndrumător cultural în perioada 1927-1985. De asemenea, a fost cetăţean implicat în serviciul ţării prin pregătirea pre­militară a tinerilor incorporabili din Turnu (la vremea aceea comună), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O altă preocupare a profesorului a fost educarea şi deschiderea cetăţenilor spre orizonturi artistice şi culturale. A pregătit piese de teatru pentru elevii săi şi a fost un foarte competent dirijor al corurilor din Turnu.
Serviciul religios din cadrul programului s-a desfăşurat în Biserica Orodoxă Ro­mână (BOR) Turnu cu participarea corului BOR Sf. Gheorghe Aradul Nou. Programul evenimentului a cuprins parastasul învă­ţătorului şi al coriştilor săi, sfinţirea plăcii omagiale dedicată învăţătorului, evocarea vieţii si a activităţii didactice, educative, culturale şi cetăţeneşti ale acestei mari personalităţi a localităţii Turnu, cu suport sonor, asigurat de inregistrarile din 1978, rămase de la corul condus de Traian Popovici şi cu atmosfera festivă asigurată de corul BOR Sf. Gheorghe Aradul Nou şi evocarea activităţii corale din Turnu. „Eve­nimentul a fost emoţionant pentru cei prezenţi: localnici şi invitaţi, foşti elevi şi urmaşii lor şi oficialităţi. Au retrăit cu toţii pagini de istorie” a spus organizator Dorina Lica. (C.G.)

Recomandările redacției