scienta lansareSocialismul românesc văzut pe sticlă

Curtea Veche Publishing şi Voluntari pentru cultură invită cititorii din Arad la lansarea cărţii „O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983)”(Colecţia „Istoria timpului prezent”), de Alexandru Matei, „un volum ce ridică întrebări pertinente despre rolul Televiziunii Române socialiste, atât ca fereastră spre cultura de masă europeană, cât şi ca instrument politic şi ideologic”. Volumul va fi prezentat mâine, 24 februarie,  în trei locuri diferite:  la Casa Universitarilor din cadrul UVVG (de la ora 11),  la Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”(de la ora 13) şi  la librăria Scienta (de la ora 17). Printre cei care vor lua cuvântul, alături de autor, vor fi scriitoarea Lia Faur, istoricul Marius Grec și scriitorul Vasile Dan.  „Într-o societate închisă, în care o subţire minoritate avea ocazia să treacă dincolo de graniţe, în lumea liberă, Televiziunea a fost o deschidere spre ce se întâmpla în jurul nostru. (…) Într-o vreme în care niciunul dintre noi nu visam că vor exista posturi precum Discovery sau National Geographic, TVR avea emisiunea Teleenciclopedia, astăzi clasică; (…) difuza, sâmbăta seara, seriale cu detectivul Kojak sau inspectorul Columbo. (…) Majoritatea românilor — dacă nu toţi — au urmărit, seară de seară, la finele anilor ’70, teribilele aventuri ale familiei Ewing din Dallas. Dar televiziunea acelor ani nu a fost numai entertainment. Televiziunea mai însemna ceva: ideologie şi politizare, manipulare a Istoriei şi — mai ales în anii ’80 — un sinucigaş cult al personalităţii Conducătorului. Povestea televiziunii noastre între anii ’60 şi ’80 este, pentru mulţi români, parte din povestea lor” , spune Adrian Cioroianu.  Despre această carte scriitoarea Lia Faur adaugă că este unacare aduce în prim plan tocmai segmentul care lipsea din viața noastră, a multora, în perioada comunistă, televiziunea reală. (…) nu se adresează doar specialiștilor, ci tuturor celor care doresc să-și amintească sau celor curioși să știe cum a fost”.
Alexandru Matei s-a născut în capitală şi este licenţiat al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a urmat de asemenea un masterat în antropologie culturală. Este doctor în literatură franceză contemporană, la aceeaşi universitate, precum şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007). Între anii 2003 şi 2006 a beneficiat de o bursă doctorală oferită de Guvernul Francez. A avut alte burse şi rezidenţe, toate în Franţa şi România, între 2009 şi 2013. În prezent, este lector doctor la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universităţii Europei de Sud-Est Lumina şi bursier New Europe College. Predă cursuri de Teoria literaturii la Universitatea din Bucureşti. Semnează studii, eseuri şi articole de teorie literară şi de istoria televiziunii române în numeroase reviste culturale din ţară şi din străinătate. Este colaborator permanent la revistele Observator cultural (începând cu anul 2000), Dilema veche, România literară, Bucureştiul Cultural. Deţine rubrica de teorie literară în revista Astra, de la Braşov. În 2008 publică volumul de eseuri „Ultimele zile din viaţa literaturii” (Editura Cartea Românească), care primeşte Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România. În acelaşi an obţine locul I în topul celor mai buni eseişti români organizat de revista 22.
Cartea „O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983)” este rezultatul cercetării întreprinse în cadrul „Programului postdoctoral pentru formare cercetători în ştiinţe“ la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii din Bucureşti, octombrie 2010 – martie 2013.

Recomandările redacției