În organizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) prin Oficiul Județean de Plăți Arad și a Ministerului Agriculturii s-a ținut conferința județeană de lansare a campaniei „PNDRR vine în satul tău“. Întâlnirea a avut loc în sala de ședințe a Direcției Agricole, începând cu ora 11 și la ea au participat – alături, liderii filialei locale și alți factori de decizie locali implicați în acest demersuri – și lideri ai Agenției veniți din Capitală dar mai ales un număr mare de posibili ori chiar beneficiari finanțărilor europene – atât din cadrul administrațiilor locale a zonelor rurale cât și investitori privați.
După cuvintele de deschidere ale factorilor de conducere s-a trecut la prezentarea unor informații despre: liniile de finanțare aferente Axei2 PNDR – Îmbunătățirea mediului și a spațiului rural; implicarea APIA în campanie; situația implementării programului în județul Arad ș.a.
Cea mai activă parte a fost aceea a discuțiilor, spațiu în care mulți dintre cei prezenți și direct interesați de aceste aspecte au pus întrebări vizavi de aspectele strict practice ale obținerii acestor finanțări. Printre vorbitori s-a evidențiat un reprezentant din zona Gurahonț-Vârfurile-Hălmagiu care a evidențiat foarte direct problema unor acte de proprietate asupra pământului din această întinsă zonă, subliniind că ar fi nevoie de un sprijin la nivel central pentru actualizarea lor, deoarece și la ora actuală „mai sunt acte de proprietate din perioada imperială, scrise în limba maghiară“.
Au fost și întrebări legate și de inexistența unui calendar al sesiunilor de depunere de proiecte pe acest an, moment în care s-a precizat aspectul că acesta va apărea când se va finaliza situația banilor care mai sunt disponibili pentru finanțări.
Trebuie subliniat faptul că obiectivul campaniei este creșterea indicelui de absorbție efectivă a fondurilor nerambursabile rămase.

Recomandările redacției