Omul de afaceri Sebastian Ghiță a depus, împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, un denunț penal pentru constituire de grup infracțional organizat.
După ce Sebastian Ghiță a fugit din România și a început seria dezvăluirilor, Parchetul General a deschis un dosar în care s-au facut investigații privind toate afirmațiile lui Sebastian Ghiță, inclusiv despre extrădarea lui Nicolae Popa. Cauza a fost clasată la finalul anului trecut.

În cadrul anchetei, procurorii au verificat toate aspectele semnalate de fostul deputat, modul în care au ajuns casetele cu înregistrări la România TV şi dacă a fost ajutat să se sustragă anchetelor. Printre aspectele investigate de procurori s-a numărat și cel legat de extrădarea lui Nicolae Popa, după ce în ianuarie 2017, în cadrul unei înregistrări, Ghiță susținea că i s-au cerut bani pentru aducerea în țară a lui Popa.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanță începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracțiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informațiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmații făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță.

Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menționată prin intermediul înregistrărilor difuzate. În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție”, transmitea Parchetul General printr-un comunicat de presă.
Sebastian Ghiță spune că Laura Kovesi i-a cerut să plătească avionul cu care a fost adus în țară fostul șef al FNI, Nicolae Popa.
Ghiță a mai spus că, pentru a nu vorbi despre aceste înțelegeri, i-au fost deschise tot felul de dosare, iar factura a fost furată de procurorul Mircea Negulescu „Portocală” în timpul unei percheziții.
Acum, aceste dovezi vor fi trimise nou-înființatei secții de investigare a procurorilor.
„După ce am prezentat statului român toate elementele privin activitatea infracțională a acestui grup Onea – Kovesi, am văzut că nimic nu s-a întâmplat și că tot ce face acest grup, dosare fabricate, este ascuns, pitit.
Kovesi şi cele două unelte ale sale, Onea şi Negulescu, au vrut să scape. Această secţie de urmărire a magistraţilor permite acum oricui să arate probe. Atunci când Kovesi afla că sunt date despre ce făceau în România, Onea şi Negulescu inventau un denunţ şi făceau un dosar. Aşa cum au încercat cu mine, aşa au încercat şi cu alţii. Am avut curajul să revin pentru că atunci nu era momentul, pentru că am vrut să mă feresc, nu aveam acea factură. De la o firmă din Ploieşti s-a plătit acea factură. Doamna Kovesi a ordonat lui Negulescu să meargă la acea companie şi să ia acea factură. Acum ne-am dat seama că Negulescu a făcut să dispară acea factură. Grav este că toată puterea lui Kovesi şi a DIICOT a fost folosită ca să se facă dosare false împotriva mea”, a declarat Sebastian Ghiță.

„De un an de zile aceşti oameni trebuiau arestaţi. Kovesi i-a ajutat şi sprijinit, tocmai că aceşti oameni o puteau şantaja. Sunt conştient cât de grea este lupta. Nu cred că această ocultă este o chestiune statală, ci mă lupt doar cu nişte oameni care se cred deasupra legii. Mi-aş dori să cred că milioane de oameni care cred într-o viaţă normală în limitele legii în România, este posibilă. Sper să arătăm adevărul”, a mai declarat fostul deputat.

În denunțul depus către Secția Specială de Anchetare a Magistraților Sebastian Ghiță arată că Laura Codruța Kovesi i-a cerut, în 2011, plata unei sume de bani pentru urgentarea unui caz.
Ghiță arată în denunț că plata pentru închirierea unui avion privat s-a făcut printr-o societate din Ploiești.
„Cu acest avion privat a fost adus în țară din Indonezia numitul Nicolae Popa. Aducerea acestuia în țară era oportună pentru Kovesi care dirija modul de lucru …… într-un dosar ce îl viza pe Sorin Ovidiu Vântu, Popa Nicolae fiind martor în acest dosar”, se mai arată în denunț.
Ghiță mai scrie că în schimbul plății, Codruța Kovesi: „va interveni și își va folosi influența pe lângă procurorii care aveau în lucru dosarele mele (…) în scopul soluționării acestora în mod favorabil mie prin neîndeplinirea anumitor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu. Laura Kovesi s-a ținut de cuvânt cu aceste promisiuni căt timp a fost Procuror Șef al Parchetului General.

Recomandările redacției