William Clark Gable a fost unul din marii actori americani de film, cunoscut si ca The King of Hollywood (Regele Hollywood-ului) sau simplu The King (Regele). Gable și-a început cariera ca actor la teatru și a apărut în filme mute între 1924 și 1926 și a progresat cu roluri mai importante în cateva filme în 1931. În anul în care a urmat a primit primul sau rol principal. Gable a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru It Happened One Night (1934), și a fost nominalizat pentru rolul principal din Mutiny on the Bounty (1935) și pentru cel mai cunoscut rol al său Rhett Butler din Pe aripile vântului (1939). Gable a avut succes comercial și critic în filme ca: Red Dust (1932), Manhattan Melodrama (1934), San Francisco (1936), Saratoga (1937) Boom Town (1940), The Hucksters (1947) Homecoming (1948) și The Misfits (1961), care a fost ultima sa apariție pe ecran.
Gable a apărut alături de unele dintre cele mai populare actrițe ale vremii: Joan Crawford, alături de care a jucat în 8 filme; Myrna Loy a lucrat cu el de 7 ori și a jucat cu Jean Harlow în 6 producții. A jucat cu Lana Turner în 4 filme și în câte 3 filme cu Norma Shearer și Ava Gardner. Ultimul film al lui Gable, The Misfits (1961), alături de Marilyn Monroe, a fost de asemenea ultima ei apariție pe ecran. Gable este considerat ca fiind unul dintre actorii cu cel mai mare succes în box-office din istorie.
William Clark Gable s-a născut în Cadiz, Ohio. Părinții săi au fost William Henry „Will” Gable (1870–1948) și Adeline (née Hershelman; 1869–1901). A fost botezat William după tatăl lui, dar chiar și în copilărie i se spunea de obicei Clark.
Lui Gable îi plăcea să repare mașini cu tatăl său; la 13 ani era singurul băiat din trupa de bărbați din oraș. Chiar dacă tatăl lui Gable a insistat ca acesta să facă lucruri bărbătești , ca vânătoarea sau munca fizică grea, Gable iubea literatura.
La 17 ani, Gable a fost inspirat să devină actor după ce a văzut piesa The Bird of Paradise, dar a început să lucreze când a împlinit 21 de ani după ce a moștenit o sumă de bani. Gable a lucrat la câteva teatre nu foarte populare, continuând să lucreze în vânzări. Profesoara lui de teatru, Josephine Dillon (cu 17 ani mai în vârstă), a plătit pentru a-i repara dinții și să-i aranjeze părul. L-a învățat să-și controleze postura și să-și antreneze vocea subțire să devină mai joasă.
În 1924, cu ajutorul financiar al lui Dillon, cei doi au plecat la Hollywood unde aceasta a devenit managerul său – și soția sa. El și-a schimbat numele de scenă din W. C. Gable în Clark Gable.
În 1930, Gable a semnat un contract cu MGM (Metro-Goldwyn-Mayer Studios). În primul său rol într-un film sonor The Painted Desert (1931) a atras fanii cu vocea și aspectul său puternic; studioul a observat. Gable și Dillon erau divorțați. După câteva zile, Gable s-a căsătorit cu Maria Franklin Prentiss Lucas Langham, poreclită „Ria”. După ce s-au mutat în California, s-au căsătorit din nou în 1931 din cauza diferențelor de cerințe legale ale statului. Gable a ajuns la Holywood în momentul potrivit, deoarece MGM căuta să se extindă în staruri masculine. La început Gable a avut roluri secundare, de obicei ca rău-făcători. Susținut de popularitatea sa crescândă, MGM l-a asociat frecvent cu actrițe cunoscute. Joan Crawford l-a cerut pentru a-i fi costar în filmul Dance, Fools, Dance(1931). Și-a construit faima în filme ca A Free Soul (1931), Susan Lenox (Her Fall and Rise) (1931) sau Possessed (1931). În curând Gable a devenit cel mai important actor al MGM, în special datorită celor 6 filme ale sale cu Jean Harlow.
Ultimul său film a fost The Misfits (1961) în care a jucat alături de Marilyn Monroe. Mulți critici au spus că a fost cea mai bună interpretare a lui Gable și acesta a fost de acord.
Clarck Gable a murit la Hollywood Presbyterian Hospital la 16 noiembrie 1960. Este înmormântat la The Great Mausoleum din Forest Lawn Memorial Park în Glendale, California, alături de a treia lui soție, Carole Lombard.

Recomandările redacției