Francis Scott Key Fitzgerald, a fost un scriitor american de ficţiune, ale cărui opere au ajutat la ilustrarea extravaganţei şi excesului din Epoca Jazz-ului. Cu toate că a obţinut popularitate, faimă şi avere în timpul vieţii, nu a avut parte de mult succes după moartea sa. Poate cel mai notabil membru al „Generaţiei pierdute” din anii ’20, Fitzgerald este acum cunoscut ca unul dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului 20. El a terminat patru romane: Dincoace de Paradis, Cei frumoşi şi blestemaţi, Marele Gatsby, şi Blândeţea nopţii. Un al cincilea, Ultimul magnat, a fost publicat postum. Patru colecţii cu povestiri scurte ale sale au fost publicate, precum şi 164 de povestioare în diferite reviste în timpul vieţii.
Născut în 24 septembrie1896 în Saint Paul, Minnesota, dintr-o familie de clasă mijlocie înstărită, Fitzgerald a primit numele după un văr de-al său, Francis Scott Key,[17] dar a fost întotdeauna cunoscut ca Scott Fitzgerald. A primit numele şi după una dintre surorile sale decedate, Louise Scott Fitzgerald,[18] una dintre cele două care a murit cu puţin timp înainte de naşterea scriitorului. „Păi, cu trei luni înainte să mă nasc eu,” scria el ca adult, „mama mea a pierdut ceilalţi doi copii … cred că atunci am devenit scriitor”.
Tatăl său, Edward Fitzgerald, avea rădăcini irlandeze şi englezo-americane, şi s-a mutat la St. Paul în Maryland după Războiul Civil American, şi era descris ca fiind „un gentleman tăcut cu maniere sudice frumoase”. Mama sa, Mary „Molly” McQuillan Fitzgerald, a fost fiica unui imigrant irlandezo-ame­rican care şi-a dobândit averea din afaceri cu produse angro. Se spune că una din verişoarele lui Edward Fitzgerald, Mary Surratt, a fost spânzurată în 1865 pentru că a conspirat la asasinarea lui Abraham Lincoln.
Scott Fitzgerald şi-a petrecut prima decadă a copilăriei sale în mare parte în Buffalo, New York, ocazional în Virginia de Vest (1898–1901 şi 1903–1908) acolo unde tatăl său a lucrat pentru Procter & Gamble, precum şi pentru puţin timp în Syracuse, New York, (între ianuarie 1901 şi septembrie 1903).[27] Edward Fitzgerald lucrase anterior ca vânzător de răchită; s-a angajat la Procter & Gamble după ce afacerea a eşuat. Părinţii săi, catolici, l-au trimis pe Fitzgerald la două şcoli catolice din vestul oraşului Buffalo, mai întâi la Holy Angels Convent (1903–1904, acum închisă) şi apoi la Nardin Academy (1905–1908). Anii de formare în Buffalo l-au dezvăluit ca fiind un băiat cu o inteligenţă neobişnuită şi un interes aparte pentru literatură. Mama sa iubitoare s-a asigurat că fiul ei avea toate avantajele unei familii de clasă mijlocie înstărită. Moştenirea averii unei mătuşi şi donaţiile au asigurat familiei un stil de viaţă confortabil. Într-un stil neconvenţional ales chiar de părinţi, Fitzgerald putea participa la cursurile de la Holy Angels doar pentru jumătate de zi—şi putea alege care jumătate
Fitzgerald a fost numit locotenent-secund în infanterie şi a fost repartizat la Camp Sheridan lângă Montgomery, Alabama. În timp ce se afla la un country club, Fitzgerald a întâlnit-o şi s-a îndrăgostit de Zelda Sayre, fiica judecătorului de la Curtea Supremă din Alabama, Anthony D. Sayre şi „fata de aur”, cum o numea Fitzgerald, a societăţii din Montgomery. Războiul s-a încheiat în 1918, înainte ca Fitzgerald să fie trimis în Europa. Lăsat la vatră, el s-a mutat în New York City, sperând la o carieră în advertising ce va fi destul de bănoasă pentru a o face pe Zelda să îl ia de soţ. El a lucrat pentru agenţia de advertising Barron Collier, trăind într-o cameră single de pe Claremont Avenue, nr 200, în cartierul Morningside Heights din partea de vest a Manhattan-ului. Zelda i-a acceptat cererea în căsătorie, dar după ceva timp, în ciuda locului de muncă la firma de advertising şi a poveştilor scrise, el nu a convins-o că va reuşi să o susţină financiar, ceea ce a făcut-o să rupă logodna.
Fitzgerald a murit în 21 decembrie 1940, în urma unui infarct la vârsta de 44 de ani. Dr. Clarence H. Nelson, doctorul lui Fitzgerald, a semnat certificatul de deces. Trupul lui Fitzgerald a fost mutat la Mortuarul Pierce Brothers.

Recomandările redacției