Într-o zi de 26 noiembrie 1968 la Reșița, Caraș-Severin s-a născut cel mai valoros pugilist amator român. Triplu campion mondial, Feri Vaștag avea să-și încheie cariera cu un mare of. Nu a urcat pe podiumul olimpic.
Francisc Vaștag, în maghiară Vastag Ferenc este un sportiv Român de origine maghiară, primul boxer român care a câștigat centura supremă în categoria sa. Victoria sa a stimulat boxul în România. Boxerul Adrian Diaconu a afirmat că îl consideră pe Vaștag ca pe un frate și mentor.
Despre Francisc Vaştag, cel mai bun produs al boxului amator din România, s-a spus că este un talent uriaş. Acesta ar fi putut deveni un mare campion indiferent ce sport ar fi practicat. Ca orice băiat, a fost atras la început de fotbal, ajungând chiar în echipa de juniori a clubului FCM din Reşiţa, oraşul său natal. Într-o sală de box a intrat pentru prima oară la 14 ani, mai mult la insistenţele prietenilor de joacă.
Francisc Vaștag a început să practice boxul la CSM Reșița, fiind descoperit de antrenorul Vasile Bala. A concurat sub culorile cluburilor Metalul Bocșa, Dinamo București, „Selena” Bacău și „Freedom Star Farul” Constanța, obținând cinci titluri de campion național la categoria 71 kg, în 1989, 1990, 1991, 1992 și 1993.
Boxer cu o aleasă ținută în ring, a realizat performanțe unice în concursurile internaționale oficiale încă din perioada junioratului. A fost campion european de juniori la Broendbey (1987) și mondial la Havana, în 1988. A câștigat 3 medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori: Moscova (1989), Tampere (1993) și Berlin (1996) și una de bronz la Sydney (1991). A fost dublu campion european, la Bursa (1993) și Vejle (1995). A ocupat locul I la Cupa Mondială de la Bangkok (1994), locul I la Jocurile Bunăvoinței de la Seattle (1990) și a fost de 7 ori câștigător al „Centurii de Aur” din București, câștigând și multe alte turnee interne și internaționale.
În toamna anului 1989, la Moscova, pe 30 septembrie, Francisc Vaștag devenea primul pugilist român care câștiga titlul mondial la box. Stângaciul de fier avea doar 20 de ani și începea să-și facă loc, cu pumnul, într-o lume dominată de cubanezi și ruși. Vaștag l-a învins în finală pe est-germanul Siegfried Mehnert, 27-15, la categoria semimijlocie (67 kg)! Vaștag a împlinit azi 50 de ani.
Feri a recidivat în 1993, la Tampere, după o finală în care a ridicat publicul în picioare. Adversar, rivalul său numărul 1 în box, cubanezul Alferdo Duvergel. În 1995, reșițeanul își trecea în palmares al treilea titlu mondial. La 71 de kilograme, Vaștag câștiga la Berlin tot în fața cubanezului Duvergel. Feri a câștigat și două titluri europene, în carieră, 1993 și 1996, dar la Jocurile Olimpice, deși a participat la trei ediții,
s-a oprit mereu înainte de medalii.
Este considerat de specialiști cel mai bun boxer amator român, remarcându-se prin loviturile combinate în serie, directele și croșeele în viteză, care i-au adus multe victorii înainte de li­mită. În anul 2000, a fost numit pentru prima oară antrenor al lotului național de box, unde a activat până la sfârșitului anului 2002, pentru ca la începutul anului 2005 să fie readus la lot ca antrenor coordonator. Tot în anul 2000, i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului și i-a fost decernat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler. În noiembrie 2004 a fost ales vicepreședinte al Federației Române de Box.

Recomandările redacției