Moulin Rouge este un local cu program de cabaret construit în 1889 de Joseph Oller, care era proprietarul sălii de spectacole Olympia, în cartierul Montmartre din Paris. Este cel mai cunoscut pentru renaşterea modernă a dansului can-can.
Marţi, 6 octombrie, Moulin Rouge împlinește 131 de ani de la inaugurare. Joie de vivre, sau bucuria de a trăi, a caracterizat cel mai bine Belle Epoque, o perioadă unică în istoria Franței. Des­chiderea faimosului Moulin Rouge a reprezentat o extindere a libertății de exprimare și o îmbogățire a diversității artistice.
Moulin Rouge, în traducere „moara roșie”, a fost construită de Joseph Oller, la poalele dealului Montmartre, care a fost de-a lungul timpului reşedinţa marilor artişti, între care renumitul Toulouse-Lautrec. Scopul a fost acela de a permite celor foarte bogați să vină și să-și petreacă timpul într-un cartier de modă, Montmartre, însă Moulin Rouge a fost deschis pentru toată lumea. Piesa de rezistență – grădina a fost împodobită cu un elefant gigantic. Poreclit „Primul palat al femeilor” de Oller și Zidler, cabaretul a devenit rapid un mare succes. Ceea ce a adus succes cabaretului a fost can-can-ul. Deși a fost introdus ca un dans seducător, can-can-ul a evoluat într-o formă de divertisment și a dus la introducerea cabaretelor în Europa. Astăzi, Moulin Rouge este o atracție turistică, oferind divertisment muzical pentru dansuri din întreaga lume.
În 1891, Toulouse-Lautrec a realizat un afiş de promovare a cabaretului Moulin Rouge, având-o în centru pe „La Goulue”, faimoasa dansatoare de cancan. Posterul a revoluţionat arta realizării afişelor şi publicitatea, consacrând regula că un anu­mit local poate şi trebuie să fie promovat prin intermediul artistului-vedetă.
De asemenea, există legende legate de apariția localului. Se spune că 1993, o dansatoare pe nume Mona a renunțat la haine, la un bal al studenților, motivând că îi este cald. Mona a fost amendată cu 100 de franci pentru gestul său, iar studenţii s-au declarat scandalizaţi de gestul tinerei. Patronul localului a achitat amenda, simțind imediat plusul de imagine pe care dansul l-a adus cabaretului. Noua formă artistică a intrat în programul mai multor localuri celebre ale vremii, însă Moulin Rouge se distingea de orice al local. Se spune că Basilica Notre-Dame du Sacre-Coeur a fost construită în apropire de Moulin Rouge pentru a face să dispară legenda creată în jurul clubului rău-famat. Cu toate ceastea, Montmartre a conti­nuat însă să reprezinte locul de întâlnire al celor care se bucurau spectacolele.
Pe 27 februarie 1915, Moulin Rouge a fost distrus de un incendiu, însă a fost reconstruit integral şi redeschis în anul 1921.

Recomandările redacției