Crichton s-a născut pe 23 octombrie 1942, în Chicago Illinois, fiul lui John Henderson Crichton și al Zula Miller Crichton, fiind crescut în Long Island și în Roslyn, ambele localități din statul New York. Michael Crichton era unul din cei patru copii, ceilalți fiind două surori, Kimberly și Catherine, respectiv un frate mai tânăr, Douglas. Crichton a absolvit medicina la Harvard în 1964, apoi a predat câţiva ani antropologia la Cambridge. A renunţat în scurt timp, dedicându-se în întregime scrisului.
Michael Crichton, a fost un autor, medic, producător de film, regizor de film și televiziune, romancier și scriitor de literatură science fiction și horror american. Cărțile sale s-au vândut în peste 150 milioane de exemplare în lumea întreagă. În lucrările sale, bazate în general pe acțiune, se fac referiri masive la tehnologie, medicină și știință. Multe din romanele sale alunecă din prezent spre un viitor apropiat având numeroase conotații medicale și științifice, imaginând situații foarte probabile, generate de posibilitățile reale tehnologice și științifice ale momentului, respectiv avertizând de posibilele consecințe ale alunecării necontrolate într-o direcție sau alta.
Michael Crichton este autorul mai multor filme, colaborând ca scenarist, producător și editor. Crichton a regizat și filmul Coma, adaptat după o nuvelă de Robin Cook. Există multe similarități între scrierile lui Cook și Crichton, ambii erau doctori, fiind de vârste similare și scriind despre subiecte similare. Multe din romanele sale au fost adaptate în filme.
Michael Crichton este autorul următoarelor romane, toate devenite best-seller-uri, The Andromeda Strain, Congo, Disclosure, Rising Sun, Timeline, State of Fear, Prey, and Next. În calitate de realizator de televiziune, Crichton a fost creatorul seriilor dedicate medicinei, devenite foarte populare în Statele Unite, ER, dar faima și-a dobândit-o ca autor al romanelor Jurassic Park și al continuării acestuia The Lost World, ambele ecranizate în filme, care au creat venituri substanțiale, respectiv au dus la realizarea unei întreprinderi de tip franchise. Ultima sa carte publicată a fost romanul Next (Următorul).
Romanele sale s-au vândut în peste 150.000.000 de exemplare şi au fost traduse în treizeci şi sase de limbi.
Este singurul autor american care a reuşit să ocupe simultan locul întâi în topuri cu un roman, un film şi un serial TV.
Următorul proiect, era pregătit pentru 2009, dar a rămas neterminat. Michael Crichton a fost învins de cancer în 4 noiembrie 2008, la vârsta de 66 de ani.

Recomandările redacției