Leonardo Wilhelm DiCaprio, este un actor și producător de film american. El a fost nominalizat de șapte ori la Premiile Oscar și de zece ori la Premiile Globul de Aur, câștigând în 2004 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă pentru filmul The Aviator, și în 2013 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un musical/comedie pentru rolul din filmul Lupul de pe Wall Street. A mai câștigat și în anul 2016 un Glob de Aur pentru rolul din The Revenant: Legenda lui Hugh Glass, rol pentru care, în același an, i s-a decernat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Leonardo DiCaprio este si cofondator al echipei de curse auto de Formula E Venturi Grand Prix.
Leonardo DiCaprio este unul dintre cei mai mari actori ai generației sale. Cunoscut pentru rolurile sale neconvenționale, a respins propunerile de filme cu supereroi sau de acțiune și în schimb, a realizat o carieră cu filme precum Romeo și Julieta, Inception, The Wolf of Wall Street și desigur, Titanic.
Actorul s-a născut la 11 noiembrie 1974, în Los Angeles, California, fiind singurul copil al Irmelin și George DiCaprio. Părinții lui au divorțat pe vremea când era încă un copil, iar DiCaprio a fost crescut în mare parte de mama sa, un secretar legal născut în Germania. În ciuda divorțului precoce al părinților săi, DiCaprio a rămas aproape de tatăl său, un artist ce distribuia benzi desenate. La îndemnul părinților săi, DiCaprio și-a explorat latura creativă, astfel a ales calea actoriei. Cariera de actor o începe în anul 1990, când joacă rolul lui Garry Buckman într-o versiune televizată a filmului Parenthood. În același an joacă în filmul Santa Barbara rolul tânărului Mason Capwell. Între anii 1991-1992 joacă rolul vagabondului Luke Brower în filmul comic „Casa noastră gălăgioasă”. După o serie numeroasă de filme în care a jucat, va primi roluri în filme mai
renumite ca Celebrity, regizat de Woody Allen, sau primește roluri ca „Arthur Rimbaud” și „Paul Verlaine” (poeți francezi).
Pentru rolul jucat în filmul Catch Me If You Can a primit un onorariu de 20 milioane de dolari, în timp ce pentru rolul din filmul Titanic a primit numai 2,5 milioane (deși filmul Titanic este al șaselea în top 10 al celor mai bune filme epice).
„Mi-a plăcut să imit oamenii … Îmi plăcea să glumesc și să creez diferite personaje”, a spus DiCaprio pentru Backstage. Nu a avut prea mult succes la Hollywood până la adolescență.
Și-a început cariera în televiziune înainte de a trece la film, obținând o nominalizare la Oscar pentru rolul său în What’s Eating Gilbert Grape (1993).
Câtiva ani mai târziu, în 1997, DiCaprio a jucat în drama epică a lui James Cameron, Titanic, ceea ce l-a poziționat pe marile ecrane din toată lumea. Filmul Titanic a reprezentat un succes major pentru Dicaprio și o rampă de lansare în ceea ce avea să urmeze. Titanic a devenit un hit comercial. A obținut 14 nominalizări la Premiile Academiei și a câștigat 11, obținând diferite onoruri precum cea mai bună imagine și cel mai bun regizor. A fost primul film care a avut vânzări internaționale de miliarde de dolari. Succesul filmului i-a adus celebritatea la nivel mondial, iar farmecul și aspectul său l-au poziționat în top-ul revistei People „50 cei mai frumoși oameni” din 1997 și 1998.
Timp de mulți ani, fanii actorului nu puteau crede că nu a câștigat niciodată un Oscar pentru cel mai bun actor, deși a fost nominalizat de mai multe ori. În 2016 a rupt în cele din urmă „blestemul” (și internetul), când a câștigat o statuetă de aur pentru prestația sa extraordinară în rolul de frontierist în The Revenant. Leonardo DiCaprio este desemnat candidat la Premiul Oscar pentru rolul tânărului handicapat Arnie Grape în filmul Gilbert Grape. În prezent, DiCaprio face parte din elita artiștilor americani de la Hollywood.

Recomandările redacției