Vasile Cosma era ardelean, născut pe 24 decembrie 1924 în Cara – Cluj și s-a afirmat ca actor la Reșița, Arad, Timișoara, director al Teatrului de Stat din Reșița, actor de excepție la Naționalul din Craiova (din 1965), actor de film. În cei aproape 60 de ani de carieră teatrală, marele Vasile Cosma este deținătorul unui „record“, al unei performanţe actoriceşti – aceea de a fi întruchipat, în mai multe variante, 12 eroi din marea galerie shakespeariană: Petruchio, Regele, Othello, Tezeu, Langley, Woltimard, Flavius, Regele Lear, Falstaff, Macbeth, Marcus Andronicus, Titus Andronicus.
De altfel, istoria acestei performanțe, probabil unică în teatrul românesc, este cuprinsă în cartea „Vasile Cosma – Actor sub zodia Shakespeare“. A fost membru al UNITER. Distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice“. În 1999, Secția Română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Teatrul Național Craiova au acordat actorului Vasile Cosma, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de viață și 55 de ani de activitate artistică, „Diploma de excelență“, iar revista „Teatrul azi“, „Diploma de onoare“. Soția, Marina Başta, a interpretat, la rândul ei, roluri importante, adesea în cuplu cu marele său soţ.
Povestea lui Vasile Cosma şi al partenerei sale, Marina Bașta, ca fiind un cuplu celebru de actori de la Teatrul Național din Craiova, este cuprinsă, fragmentar, în câteva cărți publicate de Alexandru Firescu și Constantin Gheorghiu după 1990 („666 actori craioveni“ – 1993, „Istoria Tea­trului Național din Craiova 1950-2000“- 2000, „Vasile Cosma – Actor sub zodia Shakespeare“- 2012).
Datorită multiplelor sale calităţi actoriceşti, Vasile Cosma a fost solicitat adesea şi în lumea filmului unde a realizat roluri de mare valoare: Chemarea omului, Lada de zestre, Străinul, Cantemir, Dacii, Mere roşii, Pe aici nu se trece, Patima, Buzduganul cu trei peceţi, Vlad Ţepeş etc. Astfel, după aproape patru decenii închinate cu statornicie şi har excepţional scenei craiovene, când actorul Vasile Cosma s-a retras la pensie, s-a putut spune cu respect şi admiraţie.
În octombrie 2002, Vasile Cosma, decanul de atunci al Naționalului din Craiova și unul dintre marii actori ai teatrului românesc, a în­cetat din viață. Scenografia spectacolului „Omul cu mârțoaga“ a aparținut pictorului-scenograf Vasile Buz. Acesta rememorează: „Îl știam pe Vasile Cosma încă de când a venit la Naționalul din Craiova, 1965. Actor mare, cu disponibilități artistice deosebite. Și încă un amănunt: un actor foarte serios! Avea o ati­tudine angajată față de actul artistic, în comparație cu alți colegi de-ai lui… În perioada repetițiilor și apoi a primelor spectacole cu „Omul cu mârțoaga“ – ultimul său spectacol de teatru din viață -, Vasile Cosma era bolnav și făcea „naveta“ între Teatrul Național, casă și spital, dar pe scenă nu și-a trădat suferința, puțini știind că pentru el erau, de fapt, ultimele aplauze…“.

Recomandările redacției