supoPe unde trec, japonezii își pun amprenta culturii și tradiției milenare a poporului de la „Soarele Răsare”. A venit rândul fotbalului, un sport foarte iubit și în arhipelagul nipon ca și în întreaga lume, un sport în care credeam că știm tot ce fac și trebuie să facă suporterii adevărați.
Japonia, tigrul asiatic
Toată lumea a aflat despre „sepuku” și despre onoarea samurailor care luptau pentru shogunul lor, dându-și viața fără să clipească pentru acesta. După Al Doilea Război Mondial, poporul japonez a strâns din dinți și și-a refăcut țara bombardată și a ajuns în anii 80 să fie vârful tehnologiei mondiale. Fabricile robotizate au devenit exemplu pentru țări industrializate ca SUA și Germania, Franța, Canada, Anglia sau Italia. Ne uimesc și acum angajații conștiincioși, mândri că lucrează într-o firmă de prestigiu și care nu au altă dorință decât să se pensioneze de acolo, renunțând la concedii și alte avantaje fără de care muncitorii din lumea civilizată nu s-ar angaja pentru toți banii din lume.
Onoarea „Samurailor albaștri”
Iată că la Cupa Mondială a venit rândul suporterilor „samurailor albaștri” să arate lumii întregi ce înseamnă pentru ei să fii civilizat. Cu toate că echipa lor a pierdut cu 2-1 partida cu „elefanții” lui Didier Drogba și că ploua torențial, după terminarea meciului, fanii japonezi au scos sacii de nailon pregătiți de la intrarea pe cochetul stadion Pernambuco din Recife și au făcut curat pe rândurile unde au stat și și-au încurajat echipa. Au adunat meticulos tot ce au aruncat pe jos și au umplut sacii de plastic, sub privirile uimite ale altor spectatori care au făcut rapid poze și le-au răspândit pe rețele de socializare.

Recomandările redacției