Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală susțin că instituția vine în sprijinul contribuabililor cărora le oferă servicii electronice dispobile pe tot parcursul zilei, fără ca aceștia să fie obligați să se deplaseze la sediul administrațiilor fiscale sau la Poștă.
Astfel, spaţiul privat virtual (SPV) oferă contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice toate facilităţile comunicării electronice a actelor administrative fiscale emise în formă electronică, precum şi a altor informaţii şi înscrisuri în legătură cu situaţia financiară sau fiscală proprie a acestora. „Accesarea serviciului «Spaţiul privat virtual» se face de pe pagina principală a site-ului ANAF www.anaf.ro, la secţiunea «Servicii Online-Serviciul înregistrare/înrolare persoane fizice şi juridice Spaţiul Privat Virtual». Depunere declaraţii on-line este un serviciu disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, care poate fi accesat prin utilizarea unui certificat digital calificat cu menţiunea că certificatul poate fi folosit pentru transmiterea mai multor declaraţii. Formularele electronice pot fi descărcate de pe site-ul www.anaf.ro, secţiunea Servicii on-line/Declaraţii electronice/Descărcare declaratii. Asistenţă prin e-mail este un serviciu prin care contribuabilii pot obţine informaţii cu caracter general în legătură cu modul în care trebuie să procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligaţii fiscale. Serviciul este disponibil accesând secţiunea «Formular de contact» de pe pagina principală a site-ului ANAF, www.anaf.ro. Buletinul informativ fiscal cuprinde informaţii cu privire la actele normative cu incidenţă în materie fiscală care au fost publicate în Monitorul Oficial al României în săptămâna anterioară. Acest serviciu este disponibil pe site-ul www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili/Legislaţie /Noutăţi legislative”, susțin cei de la ANAF.
De asemenea, contribuabilii au la dispoziție ghiduri curente care au scopul de a facilita îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative şi de plată, ghiduri orientate pe grupuri ţintă ce sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili/ Legislaţie/Ghiduri curente. „Totodată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pune la dispoziţia contribuabililor în mod gratuit, la sediile administraţiilor judeţene a finanţelor publice, într-un spaţiu special amenajat, un calculator conectat la Internet, în scopul accesării tuturor serviciilor puse la dispoziţie de către instituție, asigurând totodată şi îndrumarea corespunzătoare în utilizarea serviciilor la distanţă”, mai susțin reprezentanții instituției.

Recomandările redacției