igasPlenul Senatului a adoptat, mier­curi, cu 105 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi o abţi­nere, pro­iectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Forma adoptată cuprinde obiecțiile pre­ședintelui Klaus Iohannis solicitate în cererea de reexaminare și urmează a fi trimis la Camera De­putaților, care este for decizional. „Partidul Național Liberal a fost de acord cu propunerile preșe­dintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește legea finanțării partidelor politice pentru că ne dorim mai multă transparență și control în cheltuirea banilor publici. Consensul de astăzi poate fi un semn bun în politică doar dacă se va multiplica” declară senatorul Igaș Traian.
Potrivit proiectului adoptat de senatori, partidele se vor putea împrumuta doar prin virament bancar, iar banii vor trebui restituiţi în maximum trei ani, după depășirea termenului sumele fiind considerate donații. Legea mai prevede că donaţiile primite de partide pentru cumpărarea unui sediu trebuie folosite doar în acest scop şi în cel mult doi ani. În proiect este prevăzut faptul că atât donațiile cât și împrumuturile să fie publicate în Monitorul Oficial. „În ceea ce privește sur­sele de finanțare a activității unui partid politic s-a introdus o nouă posibilitate, aceea a încheierii unor împrumuturi în termeni care să asigure un control clar și o transparență mărită a activității partidelor” este de părere senatorul arădean.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere la sfârșitul anului 2013, fiind respinsă în 25 februarie 2014. „Forma inițială a proiectului a fost respinsă de Senat pentru că prin modificările propuse nu se respecta transparența finanțării activității partidelor politice. Începând cu anul 2000, am participat la 16 campanii electorale, la cinci dintre ele fiind și candidat, mo­tiv pentru care consider că forma adoptată astăzi de Senat este un prim mare pas înspre normalizarea și asigurarea unui cadru clar în care partidele se pot desfășura pentru a fi transparente și corecte, atât în perioadă de campanie electorală cât și în afara ei” este de părere senatorul Constantin Traian Igaș.

Recomandările redacției