Comisia Europeană va da undă verde miercuri Letoniei pentru a deveni de la începutul anului viitor cel de-al 18-lea stat din zona euro, au declarat oficiali UE pentru Reuters.

Executivul comunitar va publica un raport privind îndeplinirea de către micul stat baltic a criteriilor de aderare la zona euro, printre care se numără o rată scăzută a inflaţiei şi a dobânzii pe termen lung, o rată stabilă de schimb, precum şi un deficit şi o datorie publice reduse.

Letonia, care a trecut prin cele mai grele programe de austeritate după criza din 2008-2009 care i-a diminuat PIB-ul cu o cincime, îndeplineşte toate criteriile, va anunţa CE. ‘Decizia în cazul Letoniei este pozitivă’, a declarat un oficial al UE, sub protecţia anonimatului.

Responsabilii cu întocmirea politicilor economice speră că adoptarea euro de către Letonia va transmite un semnal puternic de încredere investitorilor, că în ciuda celor trei ani de criză ai datoriei suverane, zona euro va creşte, nu se va dezintegra.

Banca Centrală Europeană va publica şi ea evaluarea sa privind Letonia, dar numai CE are dreptul de a face o recomandare legală privind trecerea statului baltic la moneda unică. Aderarea la zona euro va trebui să fie aprobată de şefii de stat şi de guvern la summitul UE din iunie, iar apoi va trebui consultat şi Parlamentul European, urmând ca decizia formală să fie luată în iulie de Consiliul ECOFIN.

Vecinul Letoniei de la Marea Baltică, Lituania, va deveni probabil viitorul stat membru al zonei euro, din 2015, a declarat un analist european de politică economică în luna mai, potrivit Reuters. Cel de al treilea stat baltic, Estonia, s-a alăturat zonei euro în 2011.

Pentru a putea să adopte moneda unică, Letonia şi-a redus deficitul la sub 3% din PIB anul trecut, iar datoria sa publică este de 41% din PIB, mult sub limita UE de 60%, iar moneda sa a avut un curs fix faţă de euro încă de la aderarea la UE, în 2004.

Pentru a păstra acest curs fix faţă de euro în timpul crizei economice, Letonia a redus salariile din sectorul public, a diminuat cheltuielile şi a crescut taxele.

Letonia a avut una dintre cele mai rapide creşteri din UE, cu un ritm anual de 5,1% şi unul trimestrial de 1,3% în ultimele trei luni din 2012, dar este încă una dintre cele mai sărace ţări din UE, împreună cu Bulgaria şi România. Oficialii letoni doresc intrarea ţării în euro, în special în condiţiile în care multe credite ipotecare sunt acordate în euro, datorită percepţiei că moneda unică este mai puţin riscantă pe termen lung.

Pe de altă parte, Letonia doreşte să-şi întărească legăturile cu Europa de Vest şi să fie mai puţin dependentă faţă de Rusia. Legăturile comerciale cu Rusia sunt încă foarte puternice, dar relaţiile dintre cele două ţări sunt uneori complicate. Moscova acuză frecvent Letonia de încălcarea drepturilor minorităţii vorbitoare de limbă rusă, în timp ce Riga doreşte ca Rusia să recunoască invazia sovietică din 1940 ca o ocupaţie.

În timp ce oficialii doresc aderarea ţării la euro, sondajele arată că mare parte din populaţie este îngrijorată că schimbarea va provoca creşterea preţurilor iar ţara va pierde din putere în faţa Bruxellesului.

 

Recomandările redacției