Adresându-se Conferinţei „Starea Uniunii Europene” 2013, desfăşurată joi la Florenţa, Italia, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a subliniat că valorile europene fundamentale, ca libertatea de mişcare şi forţa de muncă, nu ar trebui ignorate în UE, informează agenţia BTA.

„Asistăm la o campanie activă în unele state membre ale UE împotriva romilor din Bulgaria şi România. Nu aş fi surprins să văd că un politician populist ar sugera că ei ar trebui să poarte o Stea galbenă a lui David, o insignă similară celei purtate de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Plevneliev, în prelegerea sa.

Fiecare stat membru al UE este liber să-şi adapteze sistemul social, dar dacă politicienii din fruntea valului populist reuşesc să reducă drepturile fundamentale ale omului şi regulile pieţei unice, UE va suferi mult nu numai din cauza romilor, ci şi din cauza celor care
se tem de ei, a insistat Plevneliev.

Forumul, organizat timp de trei ani consecutivi de Institutul Universitar European, reuneşte lideri politici din instituţiile UE, oameni de stat şi din mediul academic pentru a discuta despre perspectivele UE. Preşedintele Plevneliev este primul şef de stat est-european ce participă la forum.

 

Recomandările redacției