Liceele care au obţinut un procent ruşinos de promovabilitate la examenul naţional de bacalaureat nu vor mai fi sancţionate de lege. Noua metodologie se va aplica începând cu următorul an şcolar.
În ciuda rezultatelor dezastruoase care se înregistrează an de an la examenul de bacalaureat, liceele cu rată de promovare mai mică de 15% nu vor mai fi sancţionate prin reducerea numărului de înscrieri în clasa a IX-a, Ministerul Educaţiei susţinând că a adus această modificare pentru că vechea soluţie nu a adus nici un rezultat. Conform acestuia, şcolile care au avut rezultate proaste înaintea introducerii prin ordin de ministru a sancţiunii, au avut rezultate la fel de proaste şi la un an după introducerea acestei măsuri.
Deşi Ministerul Educaţiei dă semne de clemenţă liceelor cu rezultate proaste, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad nici nu vrea să audă de aşa ceva. „Intră în atribuţiile noastre, ca inspectorat, să luăm măsuri în şcolile în care rezultatele elevilor la examenele naţionale au fost mai mult decât slabe. Nu trebuie să ne atragă nimeni atenţia în acest sens. Măsuri au fost luate şi înainte ca ministerul să ne solicite acest lucru. Inspectoratul nu poate să nu ia atitudine şi să nu ceară note explicative şcolilor în care elevii obţin rezultate modeste. Am solicitat acestor şcoli planuri remediale, în care să ne specifice pregătirile pe care le fac în plus, ce proiecte au profesorii pentru a îndrepta situaţia şi multe altele. Am solicitat, de asemenea, acestor unităţi de învăţământ să efectueze pregătiri şi peste vară. Totodată şcolile trebuie să organizeze simulări pentru a verifica gradul de pregătire al elevilor şi ce mai trebuie îndreptat astfel încât rezultatele să fie mai bune la examenele naţionale care urmează să aibă loc în această vară“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Un număr de 13 licee organizează simulări
Un număr de 13 licee din Arad vor organiza simulări în lunile februarie şi martie, pentru elevii care vor susţine examenul naţional de bacalaureat în acest an. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” Miniş, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” Arad, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Arad, Liceul „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad, Liceul cu Program Sportiv Arad, Liceul Penticostal Arad, Liceul „Ioan Buteanu“ Gurahonţ, Liceul „Sever Bocu“ Lipova, Liceul Teoretic Pâncota, Liceul Tehnologic Sânta-na, Liceul Tehnologic Săvârşin şi Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” Arad.
Anul trecut, în multe judeţe din ţară, au existat licee în care nici măcar un elev nu a trecut de examenul de Bacalaureat.
Caraş-Severin ocupă primul loc în topul judeţelor cu cele mai multe licee unde rata de promovare anul trecut a fost zero. Este urmat îndeaproape de Bistriţa-Năsăud, cu patru licee unde nici un copil nu a luat notă de trecere.
Pe locul trei se află alte şase judeţe din ţară, cu câte trei licee fără promovare la bacalaureatul din 2012: Timiş, Sălaj, Maramureş, Hunedoara, Dolj şi Bacău.
Nici Aradul nu se poate lăuda că a avut un procent prea mare de promovare la examenul de bacalaureat care s-a desfăşurat în anul 2012. Deşi au fost mai mulţi candidaţi promovaţi în anul 2012 decât în 2011, totuşi procentul de 39% a situate Aradul printre judeţele cu promovabilitate destul de scăzută.
Sport 22
Şoimii Şimand a obţinut prima victorie în noul sezon de Liga 2 la futsal, 13-12 cu CFF Clujana Cluj
citește mai mult »