SAMSUNGŞapte bărbaţi implicaţi în gruparea specializată în înşelăciuni cu autoturisme de lux îşi vor petrece următoarele 29 de zile în spatele gratiilor. Judecătorii arădeni, puşi în faţa probelor serioase aduse de către procurori au emis după patru ore de audieri mandatele de arestare. Dosarul procurorilor a fost unul complex şi foarte stufos care s-a întins pe cinci volume. Prejudiciul este estimat la câteva sute de mii de euro dar oamenii legii cred că paguba este mult mai mare.
În luna decembrie a anului trecut, poliţiştii au aflat primele informaţii despre această grupare. S-au făcut verificări iar timp de două luni gruparea a fost monitorizată cu atenţie. Poliţiştii au stat tot timpul pe urmele suspecţilor şi le-au analizat fiecare mişcare. Cei implicaţi şi-au făcut inclusiv un limbaj al lor, pe care îl puteau înţelege doar ei, aceasta fiind doar una dintre măsurile de siguranţă pe care le lau în cazul în care erau urmăriţi. Zeci de maşini se pare că au dispărut în acest mod iar paguba estimată până acum se ridică la peste 250.000 de euro.
„A fost dificil să îi înţelegem de foarte multe ori ce vorbeau. Aveau un limbaj al lor, special pentru a nu fi înţeleşi. De exemplu, la una dintre convorbiri, doi dintre cei implicaţi vorbeau despre faptul că au reuşit să găsească doar o insignă cu combinezon, se referau la faptul că au închiriat un autoturism Opel Insignia Combi. O altă expresie folosită de ei se referea la faptul că italienii care închiriau autoturismele plecau apoi în Italia iar românii spuneau că au pus broasca (italianul) pe pasăre (adică în avion)”, a declarat Dan Ilarie, procuror DIICOT.
Pentru ca în momentul în care ajungeau în România, maşinilor să li se piardă urma, sistemele de GPS instalate pe ele erau date jos. Cel care se ocupa de această operaţiune era un cunoscut profesor de sport din Arad, care practică şi luptele. „În momentul în care ajungeau în România autoturismelor li se pierdea urma. Aici intervenea un cunoscut profesor de sport din Arad. Se pare că acestea avea ca şi hobby domeniul IT iar astfel, acesta era solicitat ca în momentul în care apărea un nou autoturism să dea jos sistemul GPS. Maşinile erau închiriate din diverse ţări ale Europei iar apoi erau revândute integral pentru preţuri mai bune ori pe bucăţi. Pentru credibilitate, suspecţii luau cu ei în autoturisme şi domnişoare, în momentul în care vroiau să iasă din ţară cu maşina ori să o închirieze”, a mai precizat comisar Adrian Şimon, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Arad.
Şi totuşi, suspecţii au făcut şi greşeli iar asta i-a ajutat pe oamenii legii. S-au făcut descinderile iar cu această ocazie au fost ridicate, cinci autovehicule, mai multe sume de bani şi do­cumente aparţinând autovehiculelor închiriate din străinătate.
Pentru cei 6 cetăţeni  italieni  suspectaţi de implicare în acest caz, urmează să fie emise mandate europene de arestare, aceştia fiind plecaţi din ţară. Şapte persoane din această grupare au fost reţinute şi au fost prezentate ma­gistraţilor cu propunere de ares­- tare preventivă. Pe numele acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă ani grei după gratii.

Recomandările redacției