Vânzările de telefoane mobile inteligente (smartphone) le vor depăşi în acest an, pentru prima dată în istorie, pe cele de telefoane mobile clasice, graţie cererii puternice venite de pe pieţele emergente şi a scăderii preţurilor, potrivit datelor unui studiu publicat de firma de consultanţă International Data Corp.

Livrările de smartphone-uri vor creşte cu 32,7% în 2012, până la 958,8 milioane unităţi, adică echivalentul a 52,2% din totalul telefoanelor mobile vândute în acest an.

‘2013 va fi un an de cotitură pentru smartphone-uri’, a declarat directorul de cercetare de la IDC, Ramon Llamas. ‘Ne aşteptăm ca decalajul dintre smartphone-uri şi telefoanele mobile simple să continue să crească’, a adăugat Llamas.

Creşterea vânzărilor de smartphone-uri va fi una deosebit de rapidă în ţările emergente, unde aceste dispozitive constituie un mijloc mai ieftin de a avea acces la anumite funcţii ale unui calculator. Potrivit IDC, în acest an pieţele emergente vor fi responsabile pentru aproape 65% din vânzările totale de smartphone-uri, faţă de 43,1% în 2010.

Simultan cu creşterea pieţei de smartphone-uri preţul mediu de comercializare scade, cu 8% anul trecut şi cu 9% pentru acest an, estimează Ryan Reith, program manager la IDC. Această tendinţă favorizează producători de smartphone-uri mai ieftine, precum firmele chineze ZTE şi Huawei, comparativ cu cei doi giganţi Apple şi Samsung.

 

Recomandările redacției