Arădenii care doresc să plătească impozitele şi taxele locale pe anul 2013 on line o pot face, aplicaţia de pe site-ul Primăriei Municipiului Arad devenind activă la sfârşitul săptămânii trecute.
Aplicaţia nu a funcţionat până zilele trecute decât pentru plata amenzilor, deoarece s-au încheiat situaţiile fiscale pe anul trecut şi s-a actualizat baza de date.
Reprezentanţii instituţiei se aşteaptă ca numărul persoanelor care vor achita impozitele şi taxele locale on-line să crească. Prin programul informatic implementat de Direcţia Fiscală şi care se regăseşte pe pagina de internet a Primăriei se pot consulta şi sumele pe care le mai au de plătit persoanele fizice şi juridice.
Secţiunea destinată plăţii on-line a taxelor locale de pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Arad a fost accesată, de la implementare până în prezent, de 294.844 de ori.
Primăria Municipiului Arad a implementat acest serviciu în ianuarie 2009 şi a ocupat, în 2010, primul loc în clasamentul plăților on-line pentru impozite şi taxe. Prin această modalitate se pot achita non-stop impozitele şi taxele pe clădiri şi terenuri, pe autovehicule, taxa specială de salubritate. Nu se percepe commission pentru aceste plăţi.
Cei care doresc să achite impozitul online trebuie să acceseze pagina de internet a Primăriei, la adresa www.primariaarad.ro, secţiunea „Plăţi on line“, după care se intră în sistem introducându-se CNP-ul contribuabilului sau CUI-ul în cazul agenţilor economici.
De asemenea, odată cu implementarea sistemului, contribuabilii pot să consulte informaţiile deţinute de Direcţia de Venituri şi plata restanţelor, pe bază de CNP pentru persoane fizice, respectiv CUI pentru persoane juridice. Impozitele şi taxele locale vor mai putea fi achitate şi la oficiile poştale. Ca şi în anii trecuţi, persoanele care achită impozitele pe clădiri integral pe un an an întreg, până la data de 31 martie, vor beneficia de o reducere de cinci la sută.
Locuitorii Aradului vor plăti în 2013 taxe şi impo­zite mărite cu un procent de 16,05%, conform proiectului de hotărâre votat anul trecut de consilierii locali.

Recomandările redacției