Lucrările de modernizare la „Drumul Regelui” avansează. Consilierii județeni sunt chemați să aprobe majorarea patrimoniului județului cu terenurile deja expropriate.
În luna martie, prin hotărâre de consiliu județean, au fost declanșate procedurile de expropriere a terenurilor proprietate privată care fac parte coridorul lucrării. Pentru a se realiza majorarea patrimoniului Județului Arad cu terenurile dobândite în proprietate publică, este necesară o hotărâre de consiliu județean, iar ulterior reglementarea situației juridice a acestora în condițiile în care parte din terenurile expropriate fac parte din fondul forestier național având categoria de folosință anterior exproprierii de pădure. 

În această situație, pentru realizarea investiției este necesară în prealabil scoaterea definitivă din circuitul forestier a terenurilor, prin parcurgerea unui proceduri speciale, astfel cum ea este reglementată de Ordinul nr.694/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind scoaterea definitivă, ocuparea temporară şi schimbul de terenuri şi de calcul al obligațiilor bănești. 

„Majorăm patrimoniul public al județului cu valoarea acestor terenuri, care au fost deja expropriate, printr-o hotărâre de consiliu județean pe care am adoptat-o în luna martie. Pentru că o parte dintre aceste terenuri sunt incluse în fondul forestier național, este nevoie de scoaterea lor din circuit, astfel încât lucrările să se poată derula în condițiile legii,” a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.

Modernizarea DJ 707 este un proiect important pentru infrastructura rutieră a județului din punct de vedere al facilitării legăturilor interjudețene. Proiectul este parte integrantă a unei investiții majore derulate în parteneriat cu județul Hunedoara, care vizează modernizarea a 17,194 kilometri de drum între localitățile Vața de Jos (Hunedoara) și Petriș (Arad), dintre care 4,194 kilometri se află pe teritoriul județului Arad.

Valoarea totală de 208.617.551,21 lei, din care contribuția Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), este de 167.314.280,76 lei. Componenta aferentă județului Arad are o valoare de 73.448.861,11 lei, din care finanțarea nerambursabilă FEDR este de 52.591.368,34 lei.

Implementarea proiectului este prevăzută pe o perioadă de 45 de luni, cuprinsă între 30 august 2024 și 30 aprilie 2028.

Drumul Regelui, construit de INTECO HOLDING – cea mai veche firmă de construcții din județul Arad și una dintre cele mai apreciate 

Pornit de la intersecția cu DN7 Arad-Deva, trecând prin Petriș, Corbești, Roșia Nouă, Obârșia – limită de județ și trecând în județul Hunedoara până la Vața de Jos, Drumul Regelui va înnobila harta turistică a întregii zone de Vest a țării.

După cum spune chiar primarul comunei Petriș, Ionel Berari, acest drum va reprezenta “coloana vertebrală” a dezvoltării întregii zone.
“Este cu siguranță de o importanță majoră pentru economie. Drumul facilitează legătura dintre autostradă si Valea Crișului. Nu mai vorbesc de dezvoltarea din punct de vedere turistic. Odată cu construirea drumului se va face legătura dintre Castelul de la Săvârșin cu cel din Petriș. Deja interesul pentru zonă a crescut considerabil, iar oamenii sunt dornici să iasă în natură. Drumul va fi unul în sine spectaculos. De interes sunt și băile care s-au modernizat la Vața, iar accesul va fi mult mai simplu”, ne-a declarat Ionel Berari.
Din punct de vedere istoric, drumul are o încărcătură aparte, mai ales pentru iubitorii monarhiei. Legenda spune că pe acest drum, Regele Mihai mergea cu autoturismul său la băile de la Vața. Era prin anii 1940.

Cu o activitate neîntreruptă din anul 2002 și obișnuită cu lucrări grele și de amploare, una dintre cele mai recente fiind Dieci – Dezna, denumită de mulți “Transalpina Aradului”, firma INTECO HOLDING va construi și Drumul Regelui.
“Este o mare responsabilitate și sunt bucuros că INTECO HOLDING va construi acest drum. Sunt convins că va depune tot efortul pentru a face o treabă extraordinar de bună. Drumul Regelui va fi o lucrare vizibilă și nu poate să iasă decât impecabil”, mai spune Ionel Berari.

Acest drum pitoresc de munte, construit în perioada postbelică la ordinul Regelui Mihai I al României, odată modernizat, va aduce beneficii atât turiștilor dornici să viziteze obiectivele din zonă, cât și comunităților din Arad și Hunedoara, oferind o rută alternativă la drumurile mai aglomerate și scurtând timpii de deplasare.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției