Jurnalistul Ion Cristoiu susține că SRI și SIE au orchestrat „Operațiunea Trecerea Guvernului Orban” și mulți dintre cei care au trădat din PSD și Pro România ar fi, de fapt, ofițeri acoperiți care au fost activați și au votat la ordin. „Este o zi tris­tă pentru siguranța națională deoarece pentru «Operațiunea Trecerea Guvernului Orban», SRI și SIE au fost obligați să deconspire vreo 10 politicieni ofiţeri acoperiți. De regulă, serviciile evită deconspirările, dar numai când este o comandă vitată își sacrifică oamenii. Este limpede că am avut parte de o operați­une de sacrificare a unor ofițeri acoperiți. Există un lucru bun: n-au fost obligați să deconspire de la PSD. Pentru această operațiune se pregăteau două loturi: una cu cei pe care i-am văzut și un lot de vreo 20 de la PSD și atunci aruncau în aer unitatea mobilă de la PSD”, a spus Ion Cristoiu, în cadrul emisiunii „România 9”, de la TVR.
Sunt absolut de acord cu maestrul Cristoiu, dar, după părerea mea, nu a fost o acţiune a Sistemului în sine, ci a uneia dintre taberele care se confruntă cam de multişor în interior, fiecare încercând să-şi impună punctul de vedere. Pe drept sau pe nedrept, serviciile secrete de aiurea, dar mai ales cele din România, cred că ele sunt cele chemate să vegheze la soarta ţării, să stabilească liniile directoare şi traseele care trebuie parcurse.  Din păcate, la noi Sistemul, aşa cum spuneam, este divizat, o tabără fiind convinsă că trebuie să ne legăm destinul de SUA şi NATO, singurele care ne pot asigura integritatea şi suveranitatea statului, în timp ce cealaltă promovează plasarea sub tutela Berlinului. Nu am nicio îndoială că Victor Ponta este un om al sistemului, cel mai probabil, al taberei proamericane, în timp ce sacrificaţii de care vorbeşte Cristoiu sunt în tabăra berlineză, alături de Klaus Werner Iohannis. Care, după cum se vede, a câştigat această rundă.
Pe alt palier, o tabăra doreşte păstrarea vehiculului politic tradiţional, de stân­ga, pe care Victor Ponta are sarcina să-l rebranduiască, în timp ce cealaltă a decis, încă pe vremea lui Băsescu, să meargă pe mâna dreptei. Tabăra proBerlin a repurtat un succes răsunător la prezidenţialele anterioare, impunându-l pe Iohannis în faţa lui Ponta, care se părea că nu are cum să nu câştige. Tabăra adversă şi-a luat revanşa la alegerile parlamentare, PSD câştigând la un scor ameţitor şi intrând la guvernare cu o majoritate de nezdruncitat. Iată că, acum, berlinezii, ca să le spunem aşa, au câştigat din nou, Iohannis, care defilează spre al doilea mandat, reuşind pe ultima sută de metri să-şi îndeplinească sarcina pe care şi-a asumat-o atunci, aceea de a avea propriul său guvern. Mai bine zis, al guvernului Berlinului şi Bruxellesului. Vreau, nu vreau, nu pot uita că, în două rânduri, Ludovic Orban, ca preşedinte al PNL, a fost convocat intempestiv de către Angela Merkel, iar el s-a prezentat la ordin, sperând că va primi confirmarea că nu are de ce să-şi facă griji că DNA, adică Luluţa Kovesi, s-ar putea răzgândi în privinţa dosarului său.

Recomandările redacției