Dacă Monumentul dedicat Marii Uniri din partea Ministerului Culturii nu își va mai face prezența anul acesta, Aradul tot va avea un monument. Elevii Colegiului de Arte ,,Sabin Drăgoi” din Arad, împreună cu un grup de cadre didactice, au realizat într-un timp rela­tiv scurt un proiect care se va inaugura pe 30 noiembrie, proiect construit în cinstea marii sărbători de anul acesta din România.
Lucrarea de artă tridimensională ,,ARAD 1918” a fost în premieră dezvăluită publicului ieri, în cadrul unei conferințe de presă unde au participat grupul de 16 elevi care au făcut parte din echipa acestui proiect, împreună cu dascălii care i-au coordonat. Aceștia au prezentat machetele pe care le-au realizat și au explicat ei înșiși cum s-au coagulat ideile lor într-o formă unitară.
Demararea acestui proiect a avut loc la sfârșitul anului școlar 2017-2018, deci elevii au avut doar câteva luni la dispoziție pentru a veni cu idei pentru un astfel de monument. Nefiind mânați de vreo recompensă financiară, asta și pentru că nu există vreuna, acest grup de 16 elevi a reușit să își combine ideile diferite într-un grup statuar care reprezintă unitatea și solidaritatea românilor, fiind în concordanță cu ceea ce au simțit românii de acum 100 de ani.
,,ARAD 1918” reprezintă o lucrare de artă mai modernă în care se pot observa 3 siluete ce reprezintă cele trei părți ce au format România Mare, acestea fiind amplasate pe harta României. Grupul statuar este construit dintr-un metal gros, care va avea culoarea ruginie. Înălțimea lui se ridică la peste 3 metri, iar formele decupate vor permite oamenilor să se plimbe prin el. Conform spuselor coordonatorilor proiectului, s-a dorit construirea unui proiect care să fie prietenos cu cetățenii, nu doar o statuie la câțiva metri înălțime de nimeni nu poate ajunge la ea. De aceea, coordonatorii preferă noțiunea de grup statuar în loc de monument ca denumire pentru acest proiect.
Vă reamintim că locația aleasă pentru grupul statuar este în scuarul din proximitatea fostului cinematograf Dacia.

Recomandările redacției