trafic„Traficul de persoane – forma mo­dernă de sclavie”, aceasta fost subiectul unei dezbateri ample, desfăşurate la Consiliul Judeţean. Dezbaterea a avut ca finalitate iniţierea unui proiect de lege, pentru înăsprirea pedepselor pentru traficul de persoane, precum şi măsuri care să fie aplicate la nivel local, pentru combaterea acestui fenomen.
Deputatul Claudia Boghicevici, împreună cu Fundația Pro Prietenia Arad și organizația Matto din SUA, cu sprijinul Consiliului Județean Arad au organizat ieri dezbaterea ce vizează traficul de persoane. Dezbaterea a fost menită să dezvolte o colaborare între autoritățile publice și societatea civilă în scopul prevenirii acestui fenomen. Întâlnirea a fost un schimb de bune practici, pentru îmbunătăţirea sprijinului acordat persoanelor vulnerabile. „Sunt din partea organizației care lucrează pe trafic de persoane. Am venit în România pentru a face un parteneriat împreună cu alte instituții care lucrează pe trafic de persoane. Nu numai în ceea ce privește salvarea victimelor traficului de persoane și prevenirea acestei infracțiuni, ci și în ceea ce privește efectiv partea umană în acest domeniu al prevenirii traficului de persoane și aistenție vicitimelor traficului de persoane. Bineînțeles că în «economia» traficului de persoane trebuie să spunem că există și o cerere și ofertă. Și noi avem acest motto: atâta timp cât nu există un cumpărător nu va fi niciodată nici vreun vânzător, așa încât cum nu va fi vreodată un sclav. Aici dorim să ajutăm persoanele care efectiv lucrează în acest domeniu să ajungă să atingă aceste goluri de a scădea cererea și implicit ofertă”, a susţinut Matt Steele, manager al organizaţiei Matto.
Lege pentru înăsprirea pedepselor
Deputatul Claudia Boghicevici a susţinut că aşteaptă implicare din partea instituţiilor publice din domeniul social. „Eforturile noastre trebuie să urmeze două direcții: prevenire – cum asigurăm o informare și o educație adecvată astfel încât să nu mai vedem fete de 13-14 ani forțate să se prostitueze și comba­tere – cum asigurăm protecţia victimelor, cum sancționăm drastic traficanții. În ceea ce priveşte prevenirea avem nevoie de colaborare din partea tuturor actorilor: familie în primul rând, școală, biserică și, bineînțeles, instituțiile statului, fie că vorbim de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, de Direcțiile de Asistență Socială sau de Poliție“, a susţinut Claudia Boghi­cevici. Aceasta a anunţat în cadrul dezbaterii că va iniţia un proiect legislativ pentru înăsprirea pedepselor în cazul traficului de persoane. „Directiva europeană a venit deja cu propuneri în acest sens, stabilind pragurile mi­nime de 5 și 10 ani, în cazul circumstanțelor agravante. Legislația româ- nească merge însă de la un prag mi­nim de trei ani, conform legii 678/2001, actualizată în 2010, pentru traficul de persoane, 5 ani în cazul minorilor traficați, şapte ani în cazul circumstanțelor agravante și 15 ani atunci când infracțiunea se soldează cu decesul victimei. Unul din proiectele mele ca parlamentar va fi modificarea acestor praguri minime, în ve­derea descurajării acestui tip de infracțiuni“, a conchis deputatul.

Recomandările redacției