postaPe fondul măsurii de restructurare a activităţii Poştei Române, multe din oficiile şi ghişeele poştale din judeţ funcţionează deja după program redus. Vorbim de o reducere cu două şi până la patru ore şi implicit de venituri salariale diminuate. Şi municipiul are cu mai puţin de un ghişeu poştal, în Cartierul Alfa.
În numele privatizării, câteva mii de angajaţi ai Poştei Române ar urma să fie disponibilizaţi din această vară. Guvernul s-a angajat la o restructurare masivă în companie şi a aprobat o reeşalonare a datoriilor imense pe care aceasta le are. Se aşteaptă ca restructurarea să facă compania mai atractivă investitorilor, pentru privatizare. Acestea fiind spuse, zeci de ghişee şi oficii poştale vor func­ţiona cu un program redus, în timp ce sute de angajaţi vor ieşi din sistem.
Conform reprezentanţilor Lucrătorilor Poştali din România, administraţia companiei vrea să reducă timpul de lucru cu până la patru ore şi să diminueze salariile cu 25 sau 50 la sută pentru mii de salariaţi. Reducerea timpului lucru de la opt ore la şase sau patru ore înseamnă salarii diminuate, iar afectaţi până acum sunt agenţi poştali şi factori din mediul rural, dar şi oficiantele din mediul rural. „În prezent se discută despre redu­cerea normelor de lucru pentru toate categoriile de personal, iar măsura vizează oficiile poştale şi ghişeele din mediul rural. În baza unor acte adiţionale la contracte, normele de lucru au fost deja reduse în judeţul nostru. Vorbesc de oficiile şi ghişeele unde angajaţii au semnat de bună voie aceste acte adiţionale, deci au convenit să li se reducă normele şi implicit veniturile. Acolo unde oamenii n-au semnat, nu s-a redus nimic. În mediul rural, omul are mai puţin timp la dispoziţie să-şi rezolve problemele la poştă. Măsurile de normare vor continua şi după ce se va stabili nu­mărul total de angajaţi cărora li se reduc normele se va şti exact, pe judeţe care este numărul angajaţilor care vor fi disponibilizaţi“, a susţinut Ilie Tripa, lide­rul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Arad.
Drumuri în plus pentru arădeni
Dacă până acum, restructurările au vizat mai mult mediul rural, situaţia nu este cu mult mai bună nici în municipiu. Aradul are cu un ghişeu în minus, iar afectaţi vor fi locuitorii, care vor trebui să apeleze la o altă unitate poştală. „Din 1 iunie, ghişeul poştal din Cartierul Alfa, din incinta hypermarketului Carefour îşi va suspenda activitatea. Deci, va fi cu o subunitate în minus pe municipiu şi asta pentru că actualul contract de închiriere de spaţiu a expirat şi nu au mai existat posibi­lităţi de reînchiriere a acestuia. Ne cerem scuze locuitorilor din zonă pentru suspendarea activităţii la această subunitate. Corespondenţa, coletele şi mandatele avizate pot fi inmânate destinatarilor sau expeditorilor la oficiul poştal Arad 3 din strada Mihai Eminescu numărul 26“, a mai spus Ilie Tripa.
De menţionat că, în luna februarie a anului s-a pus în discuţie desfiinţarea a patru oficii poştale din municipiu, însă măsura nu a fost pusă în practică.
Guvernul a aprobat săptămâna aceas­ta o ordonanţă de urgenţă care stabi­leşte că toate companiile de stat cu datorii şi care au trecut printr-un al doilea control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor beneficia de reeşalo­narea datoriilor. Poşta Română urmează să fie restructurată într-o perioadă de 180 de zile, iar ofertele pentru privatizare vor putea fi făcute până la finele lunii iunie a anului viitor.

Recomandările redacției