Dupa alegerile din 2014, Parlamentul European trebuie sa aiba 751 de membri, cu 15 mai putin decat in prezent, astfel ca unele state vor avea mai putini eurodeputati, printre ele aflandu-se si Romania, care va avea un loc in minus.

In scopul de a armoniza compozitia Parlamentului European cu prevederile Tratatului de la Lisabona, incluzand noii deputati croati, in cazul in care tara va adera la UE la 1 iulie, comisia de Afaceri Constitutionale s-a pronuntat in favoarea unei „solutii pragmatice” pentru legislatura 2014-2019, bazata pe principiul „nimeni nu castiga un loc si nimeni nu pierde mai mult de unul”, cu exceptia Germaniei, care va pierde trei locuri.

Aceasta solutie ar trebui sa evite o „redistribuire extraordinara a locurilor, care ar presupune pierderi importante pentru toate statele membre de dimensiuni mici si medii, si cresteri importante pentru statele membre de dimensiuni mari”, au precizat deputatii care se ocupa de dosar, socialistul italian Roberto Gualtieri si conservatorul polonez Rafal Trzakowski.

Solutia propusa de comisia parlamentara ar trebui aprobata de majoritate in cadrul Parlamentului European si in unanimitate de statele membre.

Romania, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croatia, Lituania si Letonia vor pierde fiecare cate un loc.

Comisia a recomandat, in cadrul unui vot strans (zece voturi pentru si noua impotriva), ca Austria sa inlocuiasca Suedia, facand parte din cele 12 state care pierd un loc, ca cea mai echitabila solutie in ceea ce priveste raportarea la populatie.

Malta, Luxemburgul, Ciprul si Estonia isi vor pastra cele sase locuri, minimul prevazut prin tratatul de la Lisabona. Niciun stat membru nu va beneficia de locuri suplimentare. Cele trei locuri restante din cadrul reducerii de 15 locuri vor afecta Germania, in cazul in care propunerea va fi aprobata, care va trece de la 99 de locuri la 96 (maximul admis in Tratatul de la Lisabona).

Cele trei locuri suplimentare fac parte dintr-o dispozitie tranzitorie, care expira la finalul mandatului legislaturii actuale.

Recomandările redacției