poza parinte 2poza 1 cor tineri copy poza 2 cor tineri copy poza 3 pastor + primar copypoza parinte 1   poza parinte 3Și în comuna Păuliș, ca peste tot la noi, oamenii s-au străduit să respecte în special tradițiile străvechi, cele după care s-au ghidat generații de înaintași.
Comemorarea morților, în a doua zi de Paște, la Păuliș
Astfel, potrivit tradiției, după ce în Joia Mare au curățat și aranjat mormintele celor dragi, în cea de a doua zi de Paște credincioșii ortodocși din Păuliș s-au dus la cimitir pentru a-și comemora mortii. „Plini de pioșenie, încărcaţi cu amintiri, povestind celor din jur despre cei ce au plecat dintre noi, localnicii și-au îndreptat pașii şi gândurile către cimitir în cursul zilei de luni și au depus flori şi lumânări la căpătâiul celor dragi trecuţi în nefiinţă. Chiar de la primele ore ale dimineţii cimitirul a fost umplut de flori, candele aprinse, iar pe unele morminte au fost făcute adevărate decoraţiuni din flori, coronițe şi frunze de ferigă. Ieșirea la cimitir este un prilej deosebit, de comemorare și aducere aminte a celor trecuți în veșnicie, este o zi în care familiile se reunesc la cimitir pentru a se bucura de Lumina Învierii cu cei dragi, plecați în veșnicie. Cu această ocazie se împart ouă roșii și cozonaci nevoiașilor iar preotul oficiază slujba de pomenire a celor răposați. Preotul trece pe la mormântul fiecărei familii, face o scurtă slujbă de iertare a păcatelor răposatului, sfințeste mormântul și ofrandele aduse iar apoi familia începe să împartă de pomană“ descria pe scurt acest creștinesc obicei un localnic.
Moment coral al tinerilor baptiști și penticostali din Sâmbăteni
Câteva cuvinte despre o frumoasă inițiativă ce ar putea deveni o frumoasă tradiție am primit din partea unui alt localnic al comunei din satul Sâmbăteni. „Ziua Învierii Domnului Isus Cel ce a murit pentru păcatele noastre este încărcată cu multă slujire, cântare și recunoștință în adunările noastre. Tinerii, copiii și toți participanții sunt plini de bucurie și cu mare entuziasm realizează această bogată slujire. Am fost provocați aproape ad-hoc în această zi frumoasă, să ne exprimăm laudele noastre pentru Cel Înviat și în parcul din Sâmbăteni, după programul de seară din biserică. Cu multă însuflețire tinerii, copiii, credincioșii s-au alăturat tuturor celor ce au binevoit să facă acest gest împreună cu noi. A fost un moment de unitate și bucurie împreună. Fie ca Cel mort și viu în vecii vecilor să fie văzut în trăirea noastră de fiecare zi!“ și-a încheiat cititorul nostru descrierea. (F.B.)

Recomandările redacției