Ca în fiecare an, apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în ţară mulţi dintre românii aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România, sens în care, în perioada următoare se prefigurează o creştere a traficului prin punctele de trecere a frontierei. Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și-a adaptat misiunile de supraveghere si control, precum şi resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ. Au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.  „Subliniem faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz. De asemenea, au fost contactate autoritățile statelor vecine și în cadrul protocoalelor bilaterale,  au fost stabilite masuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate. Menţionăm că, în proximitatea punctelor de trecere ale frontierei, politistii de frontieră împreună cu poliţia rutieră informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei”, spun reprezentanții ITPF Oradea.

Recomandări

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.  La frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens: pe raza județului Timiş:  P.T.F. Cenad – Kiszombor; pe raza județului Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak; P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota; P.T.F. Turnu – Batonnya; P.T.F. Vărşand – Gyula;  pe raza județului Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek;P.T.F. Borş – Artand; P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany; P.T.F. Săcuieni – Letavertes; pe raza județului Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj; P.T.F. Petea – Csengersima. Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Situaţia autovehiculelor de mare tonaj

O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri, deoarece în preajma sărbătorilor, numărul mijloacelor de transport marfă crește ca urmare a intensificării comerțului din perioada de sărbători. Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, și pentru această categorie de mijloace de transport este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

Nădlac II, cel mai tranzitat punct de frontieră

În luna decembrie 2017, au tranzitat prin punctele de trecere ale frontierei de la nivelul I.T.P.F Oradea aproximativ 1,6 milioane persoane, precum și peste 450.000 de mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 720.000 de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (680.000 cetăţeni U.E. şi 40.000 cetăţeni non – U.E.).  Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul ţării. Din experienţa anilor trecuţi, s-a stabilit că, în anumite puncte de trecere ale frontierei, în această perioadă se înregistrează valori de trafic foarte crescute, aproape duble față de o perioadă normală.  Astfel, P.T.F. Nădlac II Autostrada, la frontiera cu Ungaria, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier, de peste 500.000 persoane și 200.000 mijloace de transport. Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Recomandările redacției