OLYMPUS DIGITAL CAMERAEuroparlamentarul Iosif Matula a avut o intervenție în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, cu ocazia votării raportului intermediar referitor la propunerea de regulament al consiliului de instituire a unui mecanism de asistență financiară pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro.
Raportul subliniază faptul că trebuie să se țină cont de statele non-euro, printre care și România, atunci când vine vorba despre asigurarea asistenței financiare pentru dificultăți macroeconomice. Totodată, revizuirea instrumentului pentru balanțele de plăți ar urma să permită statelor membre UE non-euro să aibă acces la linii de credit preventive. „Criza financiară a influențat considerabil evoluția bugetelor statelor, ceea ce a impus majorarea mecanismului de asistență pentru balanțele de plăți la 50 de miliarde de euro. Sume importante au fost puse la dispoziție țărilor cere se confruntă cu dificul­tăți, printre care se numără și România”, a precizat Iosif Matula.
Acesta a atras atenția asupra disfuncționalităților care țin de punerea în aplicare a prevederilor mecanismului de asistență a balanței de plăți.

Recomandările redacției