pneumococicMai mulţi medici arădeni fac parte din Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013, o asociaţie de ONG-uri care luptă pentru introducerea vaccinului pneumococic în ca­lendarul de imunizări gratuite. Aceste boli pneumococice sunt principala cauză de deces infantil dintre bolile care pot fi prevenite, iar în judeţul nostru incidenţa aces­tora (pneumonie, otită medie-acută, menin­gită pneumococică) este foarte mare. Mai mult, majoritatea statelor europene au un pro­gram de vaccinare pneumococică, iar România trebuie să se alinieze acestor decizii pentru ca şi copiii români să fie protejaţi. „Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu are acest vaccin inclus în calendarul naţional de imuni­zări gratuite. În Ungaria a fost introdus de doi ani de zile în schema naţională de vaccinare. Ar fi timpul ca şi noi să ne aliem normelor europene. Deseori mă confrunt la Arad cu cazuri de copii care suferă de meningite purulente, pneumonii, otite etc“, ne-a declarat dr. Adrian Ma­ghera, medic specialist.
În momentul de faţă, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. „În România, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata mortalităţii infantile la nivelul anului 2010 la o mie de născuţi vii, a fost de 9,79, mult deasupra mediei europene (4,18 decese la mia de născuţi vii), fiind a doua ţară în clasamen­tul mortalităţii infantile, după Repu­blica Moldova. În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată la 38%. Consecinţele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi întâlnite în cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectaţi: retard mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire, surditate“, mai susţine dr. Maghera.
O problemă este dată de faptul că tra­tamentele cu antibiotice devin din ce în ce mai puţin eficiente din cauza creşterii rezistenţei pneumococului la antibiotice.
Anual, peste 1.600.000 de persoane mor din cauza bolilor pneumococice, dintre care aproape un milion sunt copii cu vârste sub 5 ani, iar România se află pe primul loc în topul ţărilor europene din punct de vedere al mortalităţii infantile. În România, unul din patru copii care îşi pierd viaţa în primul an de la naştere moare din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate într-o mare măsură de pneumococ.
„Vaccinurile au redus considerabil incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli precum rujeola, variola, poliomielita a fost dramatic redusă. În ţările care au implementat vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program naţional de imu­nizare, incidenţa bolilor pneumococice a fost redusă în mod consistent. Dacă în 23 de state europene importante copiii sunt protejaţi împotriva acestei boli, fiind vaccinaţi prin programe de imunizare derulate de autorităţi, în România nu s-a iniţiat nici un demers pentru protejarea copiilor împotriva acestor boli de multe ori fatale“, declară Maghera.

Recomandările redacției