medici1Activitatea medicilor de familie şi a farmaciilor este dată peste cap din cauza blocării frecvente a serverului, unde trebuie trecută prescripţia electronică. Medicii au ajuns la disperare, mai ales că serverul se blochează în momentele de activitate maximă, îngreunân-du-le serios munca. Aceştia susţin că în condiţiile actuale cel mai bine ar fi să cheme pacienţii la consultaţie pe timp de noapte, singurul moment când ser­verul funcţionează la parametri ideali, nefiind atât de solicitat.
Medicii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât activitatea este de abia la început, situaţia riscând să degenereze şi mai mult în perioada care urmează. „Există soluţia de a trece prescripţiile offline, iar înspre seară, când ser­verul este mai puţin utilizat şi deci nu merge atât de greu, să le transcriem online. Acest lucru ar presupune însă un volum enorm de muncă şi să petrecem ore bune în faţa serverului. Perioada cea mai afectată din zi, când serverul este aproape imposibil de utilizat, este între orele de vârf, 12.00-13.00. Traficul este foarte îngreunat însă aproape toată ziua, seara merge bine, iar noaptea ideal. Probabil că cel mai bine ar fi să ne mutăm activitatea pe timp de noapte“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a informat, încă de la sfârşitul anului trecut, atât publicul cât şi furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi dispozitive medicale că de la 1 ianuarie 2013 Prescripţia Electronică (PE) va fi utilizată în exclusivitate atât în format online, cât şi offline la cabinet şi offline la domiciliu.
Teoretic, doar avantaje
Cel puţin din punct de vedere teoretic, prescripţia electronică ar trebui să aibă doar avantaje. Odată cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportări electronice, uşor de verificat, atât de la medici, cât şi de la farmacişti, astfel încât va putea compara dacă ceea ce prescriu medicii se regăseşte în ceea ce farmaciile eliberează la preţuri compensate. Până acum, ar fi fost necesară o armată de oameni pentru orice verificare, deoarece reţetele medicilor sunt arhivate şi stocate pe hârtie.
Pentru pacient, noul sistem înseamnă că va primi tot o reţetă, emisă electronic, însă boala nu va mai fi menţionată explicit, ci va fi înlocuită de un cod, pentru confidenţialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpăra medicamentele fracţionat de la mai multe farmacii, reţeta electronică funcţionând în regimul a maximum şapte reţete separate. Fracţionarea se referă numai la medicamentele luate separat, nu şi la cantitatea unui medicament.
Un alt avantaj ar trebui să fie acela că pacientul va sta mai puţin la coadă în farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumătate în medie, faţă de 5-6 minute în vechiul sistem.
Conform legislaţiei în vigoare toţi furnizorii de servicii medicale trebuiau să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice până la data de 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale.

Recomandările redacției