OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn condiţiile actuale de funcţionare ale sistemului de sănătate, speranţa de viaţă a populaţiei este extrem de redusă şi, paradoxal, costurile sunt uriaşe. Medicii de familie arădeni consideră că alocarea unor fonduri mai mari pentru prevenire ar putea îmbunătăţi situaţia, atât din punct de vedere al sănătăţii populaţiei, cât mai ales economic. „Un procent de 50% din rezolvarea problemelor de sănătate ţin de profilaxie. În plus, este şi cel mai ieftin mod de a trata sănătatea. Pe lângă faptul că scapă societatea de pensionările de boală şi menţine omul în producţie, tratarea bolilor în fază incipientă este mult mai ieftină decât tratarea lor în fază avansată. La nivelul judeţului nostru şi al întregii ţări, speranţa de viaţă este foarte scăzută, iar asta se datorează faptului că bolile nu sunt depistate la timp. Nu ne ocupăm de profilaxie, ci de partea curativă“, ne-a declarat dr. Adrian Dără­banţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Pentru că se consideră că ramura lor este foarte slab finanţată medicii de familie din Arad solicită sprijinul opiniei publice, în scopul de a aduce cât mai multe argumente Ministerului Sănătăţii de a aloca mai multe fonduri pentru medicina de familie. „În acest context, Societatea Naţională de Medicina Familiei, împreună cu Fede­ra­- ţia Naţională a Patronatelor Me­dicilor de Familie şi Coaliţia 52, cu asistenţa tehnică a Academiei de Advocacy, iniţiază audierea publică «Prevenţia în sănătate – cine câş­tigă şi cine pierde în sistemul de sănătate?», în cadrul căreia invită populaţia să îşi exprime în scris punctul de vedere, prin oferirea de răspunsuri şi soluţii argumentate la următoarele întrebări majore: Cum va contribui medicina preventivă la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România? Ce efecte positive şi negative întrevedeţi? Care sunt principalele măsuri care ar trebui prevăzute în programul naţional de prevenţie al Ministerului Sănătăţii?“, a declarat Simona Fiţ, consultant Advocacy.
Opiniile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza într-un raport sinteză, de către Comisia de Experţi a audierii publice, formată din mai mulţi profesori universitari din ţară. Raportul sinteză va fi făcut public şi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, precum şi decidenţilor politici cu responsabilităţi în domeniu. „Oamenii au şansa, în acest fel, de a-şi face auzită opinia şi de a fi luată în considerare de către factorii de decizie. Opiniile lor vor fi transmise până cel târziu în data de 24 aprilie. Audierea publică finală va avea loc la Tîrgu Mureş, în data de 26 aprilie 2013“, ne-a declarat Dan Artimon, preşedintele Consiliului Local Civic Arad.

Recomandările redacției