spitalCu ajutorul unui aparat special, medicii secţiei clinice de chirurgie infantilă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pot realiza o operaţie complicată, care nu se mai poate face nicăieri în ţară, în afară de Bucureşti. În acest mod, conducerea spitalului speră ca procentul pacienţilor proveniţi din alte judeţe să crească foarte mult în următoarea perioadă. „Este vorba despre un aparat special care a fost achiziţionat de spitalul nostru în urmă cu ceva vreme. Cu ajutorul lui, medicii din secţia noastră vor putea realiza operaţii care nu se mai fac decât la Bucureşti. Incizia este foarte mică, se face cu ajutorul a două tije speciale, iar timpul de recuperare a bolnavului este la jumătate. Suntem siguri că vom reuşi să atragem în acest fel foarte mulţi pacienţi din întreaga ţară, mai ales că riscul de infecţie este zero“, ne-a declarat dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
La începutul lunii martie, Ministerul Sănătăţii a decis ca Spitalul Judeţean Arad să rămână în clasa a II-a de competenţă, în ciuda faptului că nu îndeplinea condiţia de atingere a pragului de 5% în ceea ce priveşte adresabilitatea pacienţilor proveniţi din alte judeţe.
Reprezentanţii sistemului sanitar arădean consideră că păstrarea spitalului în clasa a II-a de competenţă este meritorie, mai ales dacă luăm în considerare faptul că s-au realizat investiţii majore atât în infrastructură cât şi în aparatură medicală de ultimă generaţie, iar spitalul a încheiat anul 2012 fără nici o datorie. De menţionat că Spitalul Clinic Judeţean Arad acumulase la un moment dat o datorie de peste cinci milioane de euro şi făcea parte dintr-un sistem sanitar aflat în pragul colapsului.
Spitalul va avea aparatură nouă
Clasificarea în cea de-a II-a clasă de competenţă era gradul maxim pe care Spitalul Judeţean din Arad putea să îl obţină, în gradul I intrând doar spitalele din centrele universitare mari. În plus, fără asumarea Consiliului Judeţean, spitalul nu întrunea decât condiţiile pentru cea de-a III-a clasificare, ceea ce presupunea în mod automat o finanţare mult mai slabă.
Dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Arad, ne-a declarat că „păstrarea spitalului în gradul II de competenţă înseamnă foarte mult pentru sistemul sanitar arădean. Mă bucur că am reuşit să convingem Ministerul Sănătăţii că merităm acest grad, care ne aduce o finanţare mai bună. Avem în plan deschiderea secţiei de cardiologie intervenţională precum şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe. Totodată spitalul se va îmbogăţi în continuare cu aparatură de specialitate. În ceea ce priveşte procentul de adresabilitate, şi aici ne aflăm pe drumul cel bun. Secţiile care ne aduc pacienţi din alte judeţe sunt, în principal, Pediatria, Urologia, Cardiologia, Chirurgia – în special cazurile provenite din accidentele rutiere. Desigur că trebuie ca şi personalul medical să lucreze cu interes, iar comunicarea cu pacienţii să fie mai bună“.

Recomandările redacției