Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea  și tratamentul afecțiunilor tubului digestiv (esofag, stomac, intestin), ficatului, pancreasului și  vezicii biliare. Un control periodic la medicul de specialitate este esențial pentru prevenție sau pentru diagnosticarea în faze incipiente a unor boli ale aparatului digestiv. 

Printre bolile cele mai întâlnite care pot fi diagnosticate și tratate de către gastroenterolog se regăsesc: refluxul gastro-esofagian, gastrita, duodenita, ulcerul gastro-duodenal, pancreatita, colecistita, bolile vezicii biliare, hepatita cronică, ciroza hepatică, colita, cancerele esofagiene, gastrice, colonice, pancreatice, hepatice, polipii gastrici și colonici.

În cazul în care apar simptome precum cele de mai jos, trebuie să ne prezentăm în ambulatoriu la un medic specialist gastroenterolog :

📌lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate,

📌dureri abdominale,

📌diaree cronică,

📌constipație apăruta recent,

📌balonare și senzație de oboseală persistentă,

📌dificultatea de a înghiți alimentele solide și lichide,

📌persoane care au în familie rude cu cancere digestive,

📌sânge roșu în cantitate mică, la sfârșitul scaunului.

❗️❗️❗️În cazul în care apar scaune cu sânge negru sau vișiniu cu cheaguri de sânge, vărsături cu sânge, dureri abdominale de intensitate mare (ca o lovitura de cuțit), absența scaunului și a tranzitului gazos, vărsături abundente se va  apela  112 – acestea fiind urgențe.

În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, echipa medicală a Secției Clinice Gastroenterologie asigură consulturi de specialitate în regim ambulatoriu, în cadrul Cabinetului Medical Gastroenterologie, situat la etajul I al clădirii principale. Cabinetul este dotat cu aparatură medicală performantă – ecograf și turn de video-endoscopie.

❗️Ecografia abdominală superioară permite medicului să examineze  ficatul, splina, vezica biliară, căile biliare și pancreasul. Este o metodă de investigare uzuală, nedureroasă, care nu iradiază și poate depista: litiaza biliară, chisturi și noduli la nivelul ficatului, steatoza hepatică, pancreatita și alte disfuncții ale aparatului digestiv. Ecograful utilizat este dotat cu modul de elastografie  care permite  evaluarea gradului de afectare a ficatului la pacienții cu hepatite cronice și ciroze. În unele cazuri  medicul poate recomanda  continuarea investigațiilor prin alte metode.

❗️Endoscopia digestivă este o metodă de examinare care utilizează un tub flexibil subțire, dotat cu cameră de luat vederi care permite vizualizarea aparatului digestiv superior (esofagul, stomacul și partea superioară a intestinului subțire) – prin gastroscopie și a intestinului gros prin colonoscopie.

❗️Endoscopia digestivă superioară (gastroscopia) este recomandată pentru: disfagie (dificultate la înghițirea alimentelor), corp străin înghițit, arsuri, durere persistentă la nivelul  abdomenului superior,  pierdere în greutate, vărsături persistente sau cu prezență de sânge, scaune moi negre, diaree cronică. Endoscopia poate fi recomandată și pentru evaluarea pacienților cu ciroză hepatică sau în dispensarizarea pacienților cunoscuți cu ulcer gastric, sau după operația de cancer esofagian sau gastric. Metoda permite atât recoltarea unei mici probe de țesut care poate fi examinată la microscop pentru un diagnostic exact, cât și realizarea unor manevre terapeutice  cum ar fi extracția unui corp străin blocat în esofag sau stomac și hemostază  endoscopică – adică oprirea unei sângerări digestive prin injectare, clipare sau ligatură în funcție de leziunea cauzatoare.

❗️Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) permite diagnosticul unor afecțiuni ale intestinului gros (colite, cancer, polipi), rezecția polipilor colonici (leziuni care în timp se pot canceriza) și astfel previne apariția cancerului colonic – de aceea colonoscopia este una dintre metodele de screening utilizate în depistarea cancerului.  La persoanele în vârsta de peste 50 de ani este indicată efectuarea unei colonoscopii chiar dacă pacientul este asimptomatic.

❗️Ecografia și gastroscopia se realizează la pacienți care nu au consumat alimente sau lichide în ultimele șase ore. ❗️Colonoscopia necesită o pregătire prealabilă  (se consumă cu o zi înainte soluții de curățare a intestinului) și este o procedură care poate fi dureroasă și de aceea se efectuează în anestezie de scurtă durată.

❗️Cele trei tipuri de investigație și tratament – ecografia, endoscopia și colonoscopia se pot efectua în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad în cadrul Cabinetului Medical Gastroenterologie prin spitalizare de zi. Medicul specialist este cel care decide, în urma unui consult de specialitate, care investigații sunt potrivite pentru fiecare pacient în parte.

Pentru consultație, persoanele interesate se pot programa la Biroul de Programări din cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, fizic sau telefonic la numărul 0733 441 686, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-17.00 ori on-line pe pagina de internet a instituției la secțiunea „Programări la cabinetele din Ambulatoriul SCJU Arad”.

Este necesară prezentarea cu bilet de trimitere de la medicul de familie și card de sănătate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției