asistati dariMii de arădeni cu venituri reduse riscă să rămână şi fără ajutoarele de la stat, dacă nu îşi plătesc dările locale pe anul trecut. Asistaţii social mai au la dispoziţie doar două zile pentru a-şi achita taxele şi impozitele, adică până pe 31 ianuarie, dată după care, dacă nu şi-au onorat obligaţiile se vor trezi acasă cu somaţii. Totuşi, în baza legislaţiei, asistaţilor social rău-platnici li se mai lasă răgaz pentru achitarea de dări până la finalul lunii martie, când se va încheia trierea acestora, în vederea suspendării ajutoarelor de la stat.
Sute de arădeni care primesc ajutor social, familii care se întreţin din alocaţia de susţinere, ori alţi asistaţi social care nu şi-au onorat obligaţiile locale s-ar putea trezi fără banii de la stat. Aceştia ar putea plăti scump pentru neplata dărilor locale, întrucât dacă ajung să li se suspende drepturile la prestaţii sociale vor rămâne fără bani timp de cinci luni de zile.
În categoria dărilor locale pentru care se suspendă plata prestaţiilor sociale nu intră amenzile. Pentru familiile monoparentale, menţinerea drepturilor la beneficii nu este con­di­­ţionată de obligaţia achitării impozi­- telor şi taxelor locale. De asemenea, în rândul asistaţilor social care riscă să rămână fără susţinerea de la stat nu intră beneficiarii de alocaţii şcolare.
Agenţia Judeteană pentru Pres­taţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Arad a transmis luna aceasta tuturor pri­măriilor listele cu asistaţii social. Serviciile de specialitate ale primăriilor trebuie să verifice până la data de 31 ianuarie 2014, dacă beneficiarii de prestaţii şi-au îndeplinit obligaţiile. După această dată, asistaţii din lista de rău-platnici vor primi înştiinţări la domiciliu. „Până la data de 31 ianuarie se face o primă verificare a asistaţilor social care nu şi-au plătit datoriile către stat. Aceştia vor fi somaţi, însă vor mai avea timp să-şi plătească taxele şi impozitele până pe 31 ianua­rie. Li se dă practic încă un termen până la care îşi pot plăti datoriile, înainte să le fie suspendate drepturile“, a susţinut Mariana Bătrân, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad.
Pedeapsa – cinci luni fără bani de la stat
La finele lunii martie, primăriile vor face o nouă verificare şi, în situa­ția în care se constată că, nici după transmiterea înștiinţărilor nu s-au achitat impozitele și taxele locale, dreptul la beneficii se suspendă pe o perioadă de cinci luni, începând cu drepturile aferente lunii aprilie. Dacă nici în cele cinci luni în care asistaţii tăiaţi de pe lista de ajutoare de la stat nu îşi onorează obligaţiile riscă să rămână fără drepturi. Achitarea obligaţiilor în perioada de cinci luni, adică 1 aprilie – 31 august atrage reluarea plăţii ajutoarelor, începând cu luna următoare achitării, inclusiv drep­turi restante cuvenite pe perioada suspendării.
Ultima situaţia comunicată de AJPIS Arad, pentru luna decembrie 2013, arată că Aradul a avut la acel moment peste 120.000 de asistaţi social, cu peste 8.000 mai mult de­cât în toamna anului trecut. Trebuie ţinut cont că, din totalul beneficiarilor de prestaţii sociale, peste 78.000 sunt alocaţii de stat pentru elevi. Un nu­măr de 3.525 de arădeni primesc ajutor social, iar alte 2.457 de familii, aloca­ţie de susţinere, în baza legii 277 din 2010. Din noiembrie, AJPIS a avut în plată 6.149 de noi persoane, majoritatea locuritori din judeţ cu venituri mici, care primesc ajutoare financiare pentru încălzirea cu lemne.

Recomandările redacției