OLYMPUS DIGITAL CAMERAAproximativ 67,1 milioane de lei din bugetul administraţiei judeţene se duc pe transferuri la instituţiile subordonate. Din aceste fonduri, nu mai puţin de 44,2 milioane de lei sunt destinaţi asigurării indemnizaţiilor pentru persoane cu handicap din judeţ. Restul banilor sunt împărţiţi unităţilor şi instituţiilor administrate de Consiliul Ju­de­ţean, pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare.
Cea mai mare sumă transferată de administraţie se duce la Spitalul Judeţean şi anume, peste opt milioane de lei. O serie de unităţi medicale, instituţii şi servicii mai beneficiază de transferuri.
Unitatea de Asistenţă Medico – Socială (UMS) Săvârşin, a cărei soartă a fost pusă în discuţie în ultimele luni, primeşte de la CJA, 450.000 de lei. La sfârşitul anului trecut a expirat perioada de cinci ani, în care CJA a admi­nistrat şi implicit susţinut financiar UMS Săvârşin. Unitatea a rămas însă în custodia administraţiei judeţului. Clauza contractului de menținere în administrare a fost păstrarea obiectului de activitate al unităţii. Ca atare, şi în următorii ani, autorităţile vor trebui să susţină activitatea unităţii.
Spitalul de Psihiatrie Mocrea beneficiază de peste 1,6 milioane de lei, din care, cea mai mare parte sunt pentru mici investiţii. Cu aceşti bani, spitalul se va racorda la reţeaua de gaz şi îşi va pune la punct o boxă pentru bolnavi. De asemenea, tot cu bani de la CJA, unitatea spitalicească îşi va achiziţiona o autoutilitară.
Serviciul Judeţean Salvamont – Salvaspeo primeşte de la autorităţile judeţene în jur de 300.000 de lei. Vorbim de un serviciu de salvare din mediul subteran înfiinţat la Arad, la finele anului 2009, cu sprijinul Asociaţiei Speologice Speowest Arad. Fondurile primite vor fi folosite pentru achiziţionarea de dotări şi echipamente pentru intervenţie.
În completarea veniturilor proprii, ca să-şi acopere cheltuielile de func­ţionare, Direcţiei Judetene de Evidenţă a Persoanei îi revin 1,31 de milioane de lei, iar Centrului Cultural Judeţean, patru milioane de lei. Complexul Muzeal primeşte peste 1,68 de milioane de lei, din care, o mică parte din bani va fi destinată şi cheltuielilor cu lucrări de re­­paraţii. Camera Agricolă a Judeţului beneficiază de 239.000 de lei.
Nu în ultimul rând, un transfer de circa două milioane de lei, care a stârnit controverse în şedinţele Consiliului Judeţean se face Aeroportului Internaţional Arad. Deci, din cei peste 4,3 milioane de lei din bugetul aerogării, aproape jumătate, reprezentând cheltuieli de exploatare vin de la Consiliul Judeţean.
De reamintit că, în total, veniturile din bugetul Consiliului Judeţean, pe acest an se ridică la peste 236 milioane de lei, veniturile proprii fiind de circa 81,8 de milioane de lei.

Recomandările redacției