eleviMinistrul Învăţământului Remus Pricopie a prezentat unele aspecte şi statistici ale înscrierilor şi întreţinerii clasei pregătitoare. Înscrierea copiilor în clasele pregătitoare se face în două etape, prima începând în 1 aprilie şi a doua, în 1 mai. Se ia în vedere şi pregătirea claselor pentru noul an şcolar, atât în ceea ce priveşte mobilierul şi materialele didactice, cât şi cursurile formative pentru cadrele didactice ale acestei clase.
La nivel naţional, înscrierea elevilor în clasa zero a fost în număr de 163,722 de copii, dintre care 162,976 au fost admişi deja, iar celor 746 rămaşi, încă nu le-a fost soluţionată înscrierea pentru că nu a existat opţiunea de întoarcere la circumscripţia de care aparţineau, din motive de locuri, sau din alte pricini. Cele 746 de cereri de înscriere urmează a fi soluţionate în etapa a doua.
S-a constatat că procentul părinţilor ce optează pentru şcoala de circumscripţie pentru copiii lor este de 83,4% la nivel naţional, în timp ce alţi 16,6% aleg şcoli din afara circumscripţiei de care aparţin. Statistica înscrierilor la şcoli din afara circumscripţiei a fost de 29,2% în mediul urban şi de doar 1,9% în mediul rural.
În ceea ce priveşte unele scăpări de anul trecut în organizarea ciclului primar, ministrul Remus Pricope a descris eforturile din acest an. „Am analizat greşelile de anul trecut, am făcut modificările necesare în ceea ce priveşte metodologia, am îmbunătăţit şi întreţinut dialogul cu sindicatele şi cu asociaţia părinţilor şi ne asigurăm de buna desfăşurare a procesului de înscriere în învaţământul primar”, a explicat Ministrul Edu­caţiei, Remus Pricope. Toate cererile de admitere au fost soluţionate pentru clasa întâi.
„În ceea ce priveşte aportul cu mobilier şi materiale didactice, acestă problemă se va rezolva după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere”, explică Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu.
Depunerea dosarelor s-a făcut în mare parte cu ajutorul instrumentului online, prin care a fost posibilă o depunere fără probleme pentru părinţi. Anul aceasta au fost aşteptate mai multe cereri, aproximatix 190.000-200.000, luând în calcul, rata de natalitate, adică numărul de copii născuţi acum şase sau şapte ani. În schimb, pentru clasa pregătitoare, anul acesta s-au înscris doar 163.722 de elevi. În anul precedent, rata de înscriere a fost şi mai scăzută, înscriidu-se aproximativ 130.000 de elevi.
Inspectorul şef, Claudiu Mladin, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, şi-a exprimat mulţumirea faţă de cei care au făcut popular site-ul ins­pec­- toratului şi a modului de a depune cererea de înscriere. „În prima etapă de înscriere au fost soluţionate circa 3.900 de cazuri, rămânând apro- ­ximativ 1.000 de cazuri pentru a doua etapă”, a mai spus Claudia Mladin. În ceea ce priveşte locurile insuficiente din judeţ, au fost adăugate clase la următoarele şcoli: Pedagogic, Şcoala Gimnazială nr. cinci şi Şcoala Gimnazială Mişca.
Claudia Gavra

Recomandările redacției