OLYMPUS DIGITAL CAMERASpitalele sunt obligate să respecte reglementările Ministerului Sănătăţii privind programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Conform ministerului, sistemul sanitar s-a dezumanizat şi trebuie să fie prietenos cu omul în suferinţă. Cetăţeanul trebuie să aibă în permanenţă legătură cu familia sau cei care au grijă de el.
Totodată, compartimentele de terapie intensivă au obligaţia de a avea un număr de telefon prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea şi evoluţia pacientului, de care să fie informaţi şi aparţinătorii.
Ministerul a atras atenţia managerilor din spitale că trebuie să respecte actul normativ care transpune în fapt legislaţia europeană. Astfel, programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică programul de vizită se realizează între orele 10.00 – 20.00.
Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane şi pot fi vizitaţi maximum doi pacienţi în acelaşi timp.
Prelungirea orarului destinat vizitelor aparţinătorilor nu îi deranjează pe managerii din spitalele arădene, care nu consideră că acest lucru ar îngreuna actul medical. „Nu este nici un fel de problemă, din contră, mi se pare o idee pozitivă. Este foar­te important ca bolnavul să aibă o stare pozitivă, iar acest lucru este dat în mare parte de prezenţa celor apropiaţi, în preajma pacientului. Bineînţeles însă că vizitele se vor face în funcţie de actul medical“, ne-a declarat Cristian Sârb, managerul Spitalului Orăşenesc din Sebiş.
Vizitarea pacienţilor în compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne.
De asemenea, pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile unităţii sanitare, la solicitare, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

Recomandările redacției