În următoarele zile, românii sărbătoresc Sfântul Andrei şi 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Potrivit Codului muncii, zilele de 30 noiembrie (vineri) şi 1 decembrie (sâmbătă) sunt sărbători legale în care nu se lucrează.

Astfel, angajaţii vor beneficia de un weekend prelungit, deoarece sărbătoarea Sfântului Andrei şi Ziua Naţională a României se află într-o zi vineri şi una de sâmbătă.

Pentru aceste zile, salariaţii care lucrează trebuie să primească compensaţii din partea angajatorilor sau să recupereze zilele libere lucrate.

În acest an, Crăciunul pică într-o zi de marți. Zilele libere legale de Crăciun 2018 sunt 25 și 26 decembrie. Acestea vor cădea chiar la începutul ultimei săptămâni din an, marți și miercuri. Însă dacă se mai acordă o zi liberă de la stat (luni), am putea avea o mini-vacanță de 5 zile.

Urmează cele două zile nelucrătoare de Revelion, 1 și 2 ianuarie, care deschid calendarul sărbătorilor legale din 2019. Situația este similară, dacă se mai acordă o zi liberă, urmează să mai avem o minivacață de Revelion 2019.

Cu toate că nu este niciun anunț oficial legat de acest aspect, este posibil ca zilele de 24 și 31 decembrie să fie și ele libere, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, atunci când făceau punte între zilele libere și weekend-uri. Așadar, dacă acest lucru se va întâmpla, românii se vor bucura de cinci zile libere, atât la Crăciun 2018, cât și de Revelion.

 

Recomandările redacției